{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gaddafijeve snage pucnjavom slavile u Tripoliju

S
6.3.2011. u 08:56
0
31
Gaddafijeve snage pucnjavom slavile u Tripoliju
0
Libijska državna televizija izvijestila je da su snage lojalne pukovniku Moammaru Gaddafiju preuzele značajan dio zemlje od pobunjeničkih snaga. Navodno, uspjeli su preuzeti gradove Zawiya, Ras Lanuf, Misarta, pa čak i Tobruk na dalekom istoku. Vladini dužnosnici istakli su kako je pucnjava u zoru u Tripoliju bila slavljenička.
Tokom protekle dvije sedmice pobunjenici su uspjeli zauzeti veći dio Libije, te su redovno negirali da su izgubili gradove. U izvještajima je isticano da su snage lojalne Gaddafiju otvarale vatru na brojna stambena naselja i da je riječ o pravom genocidu. No, pobunjeničke snage su redovno izvještavale da zauzimaju sve veći broj gradova i da napreduju ka zapadu zemlje.

Dopisnik France Pressa iz Ras Lanufa istakao je da je taj grad još u rukama pobunjenika.

No, nakon objave libijske državne televizije o napredovanju Gaddafijevih snaga u ranu zoru izbilo je slavlje u Tripoliju, te se čula pucnjava iz teškog naoružanja.

"Uvjeravam vas, zaista vas uvjeravam da nema nikakvih borbenih dešavanja u Tripoliju. Grad je siguran. Tripoli je 100 posto pod kontrolom. Ono što se čulo je slavljenička pucnjava", kazao je glasnogovornik libijske vlade Mussa Ibrahim agenciji Reuters.

I u Tripoliju su održavane demonstracije protiv libijskog vođe Gaddafija, ali grad je i dalje pod njegovom kontrolom, tačnije Tripoli je njegovo uporište odakle pokušava uspostaviti kontrolu nad gradovima koje su preuzeli pobunjenici.

U subotu su stanovnici grada Zawiya, 50 kilometara od Tripolija, izvijestili da su Gaddafijeve snage pucale na civile.

Pobunjenici su također preuzeli Ras Lanuf u petak nakon teške borbe, a zatim i grad Bin Jawad, 160 kilometara od Sirte.

U svom istočnom uporištu, u Benghaziju, pobunjenici su formirali 30-člano Opoziciono Nacionalno libijsko vijeće koje predvodi bivši ministar unutrašnjih poslova Mustafa abdel-Jalil.

Prema procjenama UN-a u nemirima u Libiji poginulo je više od 1.000 osoba. Vijeće UN-a odobrilo je prošle sedmice sankcije Libiji, te su zamrznuti Gaddafijevi računi, a njemu zabranjeno putovanje. Također zatražena je istraga Međunarodnog krivičnog suda protiv Gaddafija i njegovih bliskih saradnika zbog navoda da su počinili zločin protiv čovječnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: