Svijet
0

U Siriji ubijeni američka novinarka i francuski fotoreporter

FENA
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
Dvoje reportera ubijenih u srijedu u Homsu su američka novinarka Marie Colvin i francuski fotoreporter Remi Ochlik, izjavio je francuski ministar kulture Frederic Mitterand.

"Ove godine je ubijeno 106 novinara, a među njima Amerikanka Marie Colvin i 28-godišnji Remi Ochlik, ubijen u Homsu dok je obavljao posao fotoreportera. To je apsolutno potresno", izjavio je Mitterand za štampu nakon sjednice vijeća ministara.

Marie Colvin (50) bila je veteranka u pokrivanju ratova širom svijeta za britanski sedmičnik Sunday Times. Dobila je nagradu za najboljeg dopisnika u inozemstvu u 2010. godini u Velikoj Britaniji.

Remi Ochlik je bio fotograf u agenciji IP3 Press u Parizu koja je pokrivala sukobe u svijetu. Njegove fotografije objavljivao je Paris-Match, časopis Time i Wall Street Journal. Dobio je nagradu World press 2012 za svoje reportaže u Libiji.

Francuski dnevni list Le Figaro je objavio da je Francuskinja Edith Bouvier među ranjenim novinarima. "Primio sam jutros dva poziva iz Homsa iz kojih sam doznao da je Edith Bouvier ranjena u noge. Trudimo se da organiziramo njenu evakuaciju", izjavio je za agenciju AFP Philippe Gelie, šef vanjske službe Figaroa.

Snage režima Bašara el-Asada već tri sedmice bombardiraju bez prestanka pobunjeni grad Homs.