|

Sirija: U Homsu pronađena tijela dvoje zapadnih novinara

Sirija: U Homsu pronađena tijela dvoje zapadnih novinara
0
F
FENA
2.3.2012. u 11:09
0
komentara
0

dijeljenja
Sirija: U Homsu pronađena tijela dvoje zapadnih novinara Marie Colvin i Remi Ochlik (Foto: AFP)
Sirijske vlasti saopćile su u petak da su pronašle tijela dvoje zapadnih novinara, koji su ubijeni u Homsu prošle nedjelje, u četvrti Baba Amr, nakon povlačenja pobunjenika, javila je novinska agencija SANA.
"Vlasti su jutros pronašle tijela dvoje novinara, Amerikanke Marie Colvin i Francuza Remija Ochlika", rekao je izvor iz sirijskog ministarstva vanjskih poslova, ističući da su tijela "bila sahranjena u oblasti koju su kontrolisale oružane terorističke trupe".

U međuvremenu, aktivisti su objavili dva video-snimka na kojima jedan čovjek, koji se predstavlja kao doktor Mohamed Ahmed al-Mohamed, govori da se nalazi na groblju u četvrti Baba Amr, koja je nedjeljama bila izložena najžešćim napadima sirijskih snaga, u kojoj su dvoje novinara ubijeni 22. februara u napadu režimskih snaga.

On ističe da su aktivisti odlučili da sahrane novinare, koji su prenosili, kako kaže, "humanitarne poruke" i obavljali "humanitarnu dužnost", 27. februara jer u četvrti nema struje za frižidere u kojima bi se držala tijela, koja su počela da se raspadaju.

Na snimcima se otkrivaju dva tijela uvijena u bijele čaršave tako da im se vide lica - jedno koje liči na lice francuskog fotoreportera, a drugo izgorjelo, javio je AP.

U napadu u kom je dvoje novinara ubijeno, povrijeđeni su francuska novinarka Edith Bouvier i britanski fotoreporter Paul Conroy, koga su, zajedno s jednim španskim reporterom, aktivisti prije dva dana uspjeli da bezbjedno evakuišu u Liban.

U međuvremenu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy saopćio je da su u Liban sigurno stigli i Bouvier i britanski fotoreporter William Daniels.

Prema podacima UN-a, u Siriji je, od početka antirežimskim protesta sredinom marta, ubijeno više od 7.500 osoba, dok aktivisti tvrde da je stradalo preko 8.000.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.