Turska
0

U septembru referendum o ustavnim reformama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Turskoj će 12. septembra biti održan referendum o vladinom prijedlogu zakona o ustavnim reformama, saopćila je u četvrtak državna izborna komisija.

Turski predsjednik Abdullah Gul odobrio je u srijedu prijedlog zakona koji je parlament izglasao prošle sedmice.

Dokument koji je predložila vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) naišao je na oštre kritike opozicijskih stranaka i pravosudnih organa koji ga smatraju pokušajem te stranke da preuzme veću kontrolu nad pravosuđem i drugim državnim institucijama.

AKP, koja ima korijene u političkom islamu, ali tvrdi da nema ambicije izgraditi islamsku državu, kaže da su reforme neophodne kako bi se Turska približila demokratskim normama Evropske unije.

Glavna opozicijska Republikanska narodna stranka (CHP) saopćila je u četvrtak da će u petak podnijeti žalbu Ustavnom sudu radi poništavanja prijedloga zakona.

Ovaj sekularno orijentirani sud već je osujetio nekoliko reformskih pokušaja AKP-a, pa postoji mogućnost da će se isto dogoditi i ovaj put, naveo je Reuters.

Ovakav scenarij bi mogao dovesti do institucionalne paralize, pa bi premijer Recep Tayyip Erdogan, čiji mandat ističe sredinom 2011., u tom slučaju bio primoran hitno raspisati parlamentarne izbore.