Turska
0

AKP prijeti referendumom o ustavnim promjenama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon uhićenja jednog tužitelja i odluke Vrhovnog vijeća sudaca i tužitelja da onima koji su tu odluku donijeli oduzme ovlasti, turska vlada je u četvrtak zaprijetila da će raspisati referendum o ustavnim reformama, što dodatno produbljuje njezin spor s braniteljima sekularnog poretka iz redova sudstva.

Agencija Reuters izvještava da je u srijedu uhićen jedan tužitelj zbog sumnje da pripada grupi koja je optužena da je planirala zbaciti vladu premijera Recepa Tayyipa Erdogana, lidera vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP), koja ima korijene u islamu.

Međutim, Vrhovno vijeće, najviši upravni tribunal u državi, koje se protivi vladajućoj stranci, saopćilo je da su tužitelji koji su naložili uhićenje prekoračili svoju nadležnost i oduzeo im je ovlasti.

Zamjenik premijera Bulent Arinc u četvrtak je takav potez nazvao "ozbiljnim udarcem za demokraciju", a odluku Vijeća "neprihvatljivom", te rekao da bi vladajuća AKP mogla raspisati referendum kako bi se izmijenio ustav.

Arinc je međutim negirao navode medija kako postoje planovi da se raspišu prijevremeni izbori. Opći izbori u Turskoj bi trebalo da se održe sredinom 2011. godine.

Sukob između vladajuće AKP i sekularista oko pravca u kojem treba da se kreće Turska negativno se odražava i na tržišta u ovoj zemlji te je vrijednost lire i akcija opala za skoro jedan posto, navodi britanska agencija.

Kritičari vlade optužuju vladajuću stranku da koristiti parlamentarnu većinu kako bi u sudstvu rasporedila svoje pristalice i preuzela kontrolu nad tim institucijama.

Prethodne pokušaje vlade da izmijeni ustav blokirali su ustavni sud i opozicija koja upozoravaju da Erdoganova AKP želi nametnuti islamističku vlast i ukinuti jasno razgraničenje između vjere i države.