Turska
0

Parlament odbio ustavnu reformu o zabrani političkih stranaka

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Turski parlament odbio je danas prijedlog ustavne reforme koja bi otežala zabranjivanje političkih stranaka, što je neočekivan udarac za Vladu koja ima islamističke korijene.

Premijer Tajip Erdogan izjavio je da će se i dalje zalagati za plan reformi, za koji njegovi protivnici kažu da predstavlja pokušaj širenja uticaja vladajuće stranke AK na državne institucije, čime se ugrožavaju turski sekularni principi.

Stranka AK, koja ima korijene u političkom islamu, ali odbacuje optužbe da pokušava da stvori islamističku državu, tvrdi da su reforme neophodne da bi se Turska približila demokratskim reformama EU.

Erdogan je rekao da će raspisati referendum ukoliko njegova stranka ne uspije da osigura dovoljan broj glasova u parlamentu za podršku reformskom paketu kao cjelini.

"Nastavićemo svojim putem. Povlačenje prijedloga zakona o reformi Ustava nije na dnevnom redu", izjavio je turski premijer.

Predložena reforma dobila je podršku 327 poslanika u skupštini koja ima 550 mjesta, što znači da su za njeno usvajanje nedostajala tri glasa. Kao rezultat ovakvog ishoda, sporni član biće izostavljen iz reformskog paketa.

Stranka AK je na vlasti od 2002. godine i ima 335 mjesta u parlamentu, što znači da su neki njeni poslanici narušili stranačku disciplinu i glasali protiv reformi.
EU je kritikovala turski zakon o političkim strankama, po kojem je od usvajanja Ustava 1982. godine zabranjeno skoro 20 partija.