U računaru vojnika Manninga nađeno 100.000 depeša

F
FENA
20.12.2011. u 08:24
0
11
U računaru vojnika Manninga nađeno 100.000 depeša
0
U računaru vojnika Manninga nađeno 100.000 depeša Bradley Manning
Američki vojnik Bradley Manning, koji je u 22 tačke optužen za pomaganje neprijatelju, imao je više od 100,000 cjelovitih diplomatskih depeša State Departmenta u sekundarnom kompjuteru kojeg je koristio kao sigurnosni analitičar u Iraku, rekao je u ponedjeljak istražitelj za kibernetički kriminal svjedočeći na saslušanju Manninga u vojnoj bazi Fort Meade, 40 km sjeveroistočno od Washingtona.
Također je pronađen software koji omogućuje korisniku da kopira podatke na CD, rekao je istražitelj, prenosi CNN.

Tokom protuispitivanja Manningova odvjetnika, istražitelj David Shaver, specijalni agent Vojnog zapovjedništva za kaznene istrage (CID), priznao je kako ne može reći da je Manning bio taj koji je dolazio do tajnih depeša. On također nije našao nikakvih dokaza da su te informacije poslane bilo kome.

Shaver je svjedočio na saslušanju Manninga na kojem se treba odlučiti hoće li on biti procesuiran pred vojnim sudom.

Manning (23) je optužen da je ukrao i dostavio WikiLeaksu desetke hiljada tajnih dokumenata američkog State Departmenta i Pentagona, dok je službovao kao obavještajni analitičar u Iraku 2009. i 2010. godine.

Ako ga sud proglasi krivim, može mu biti izrečena smrtna kazna, a vojni tužioci su naznačili da neće tražiti smrtnu kaznu.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: