34 osobe ranjene
24

U pucnjavi i eksplozijama u Kabulu poginulo najmanje 15 ljudi, napadnuta vojna bolnica

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Dvije eksplozije su odijeknule nedaleko od vojne bolnice u Kabulu, a u glavnom gradu Afganistana s čuje i pucnjava.

U Kabulu je danas poginulo najmanje 15 ljudi, a povrijeđene su 34 osobe. Eksplozije su se dogodile u blizini vojne bolnice Mohammad Daud Khan u dijelu Kabula pod nazivom Wazir Akbar Khan. Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju gusti dim iznad grada.

Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Qari Saeed Khosty je na Twitteru saopćio da su se eksplozije dogodile na ulazu u bolnicu, kao i da su specijalne snage poslane na teren. U međuvremenu su se pojavile informacije da je ubijeno 15, a ranjeno 34 osoba.

U gradu se čuje i sporadična pucnjava koja je počela desetak minuta nakon prve eksplozije. Državna agencija Bakhtar News navodi da su pripadnici ISIL-a ušli u bolnicu i sukobili se sa sigurnosnim snagama. Vojna bolnica ima oko 400 kreveta.

Terorističke grupe povezane s ISIL-om su izvršeile nekoliko bombaških napada otkako su talibani preuzeli kontrolu u Kabulu u augustu. Česta meta su džamije, a broj žrtava je velik. ISIL je izvršio napad na istu bolnicu i 2017. godine te je tada ubijeno više od 30 ljudi.