Svijet
0

U Pakistanu uhapšeno 39 pobunjenika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snage sigurnosti uhapsile su 39 pobunjenika u utorak nakon što su militanti napali kontrolni punkt u pakistanskoj plemenskoj regiji duž afganistanske granice, saopćio je lokalni zvaničnik.

Sukob je izbio u oblasti Bjai Corr plemenske regije Mohmand, u kojoj se pakistanska vojska često bori protiv militanata iz reda Al-Qaide i talibana.

Nekoliko nedavnih napada u Mohmandu - uključujući žestoke bitke u kojima je oko 150 militanata napalo pet položaja snaga sigurnosti - pokazalo je odlučnost pobunjenika uprkos sigurnosnim operacijama, prenosi AP.

Vladin administrator Rasool Khan izjavio je da nijedan vojnik nije ranjen tokom borbi u utorak, ali nije pružio nikakve detalje o eventualnim žrtvama među militantima.

"U operaciji potrage pokrenutoj nakon napada uhapšeno je 39 sumnjivih militanata iz obližnjih regija", kazao je on.

Informacije iz pakistanskih plemenskih regija teško je potvrditi iz nezavisnih izvora. Plemenski pojas je opasna teritorija, a pristup njemu je ograničen.

Vojska povremeno pokreće akcije u plemenskim područjima i drugim dijelovima Pakistana, hapseći brojne mladiće za koje vjeruje da su sumnjivi militanti. Neki se kasnije puste na slobodu, ali mnogi završe u zatvoru bez suđenja ili dokazivanja njihove umiješanosti u militantne aktivnosti.