Pakistan
0

50 mrtvih u dva napada bombaša samoubica

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvojica bombaša samoubica u policijskim uniformama u ponedjeljak su ubili 50 osoba u napadu na plemenski skup sazvan zbog formiranja antitalibanske milicije u sjeverozapadnom Pakistanu, saopćili su zvaničnici.

Napad se desio na terenu glavnog vladinog kompleksa u Mohmandu, dijelu pakistanske plemenske regije zahvaćene nasiljem militanata. Ovoj je napad protiv lokalnih plemena koje vlada ohrabruje da se oružano suprotstave talibanima, javio je AP.

"U eksplozijama je također ranjeno više od 100 osoba, od kojih mnogi kritično", saopćio je Mian Iftikhar Hussain, ministar informisanja susjedne pokrajine Khyber Pakhtunkhwa.

"Jedan od razloga što su napadi bili tako ubojiti je taj što su bombaši samoubice napunili svoje jakne mecima", izjavio je Amjad Ali Khan, vodeći politički zvaničnik, koji se nalazio u kompleksu u mjestu Ghalanai kada je napadnut.

"Oba bombaša bili su u uniformama plemenske policije", kazao je Khan. Jedan od njih uhvaćen je na kapijama kompleksa ali je bio u stanju da detonira svoje eksplozive.

Među ubijenim i ranjenima su plemenske starješine, policajci, politički zvaničnici i drugi civili. Dvojica ubijenih bili su lokalni tv-novinari koji su bili na radnom zadatku u kompleksu radi izvještavanja, saopćio je Shakirullah Jan, predsjednik pres kluba Mohmanda.

Pakistanska vojska izvodila je operacije u Mohmandu protiv boraca talibana i Al-Qaide u toj regiji, ali nije bila u stanju poraziti militante.

Vojska je ohrabrila lokalna plemena da oforme milicije kako bi se protivili militantima. Te grupe imale su varirajuće uspjehe i često su metom ubojitih napada.