Pakistan
0

Tinejdžer bombaš samoubica u vojnom centru ubio 20 ljudi

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bombaš samoubica odjeven u školsku uniformu je u četvrtak aktivirao bombu u pakistanskom vojnom centru za regrute, pri čemu je poginulo 20 regruta, javlja CNN.

Pakistanska vojska je izvela seriju napada na pobunjenike povezane sa terorističkom organizacijom Al Qaeda. Operacijama nisu uspjeli razbiti bezakonje u plemenskim oblastima duž granice sa Afganistanom, kao ni odlučnost talibanskih boraca da destabilizuju vladu koju podržava SAD.

Bombardovanje grada Mardana u četvrtak je primoralo militante da se regrupišu. Operacije militantnih grupa u posljednje vrijeme uglavnom nisu usmjerene ka vojnim ciljevima.

"Bombaš samoubica je napao regrute dok su obavljali jutarnji trening", rekao je zvaničnik pakistanske vojske. Dječak je navodno ušao u utvrdu i aktivirao bombu.

"Čini se da su talibani još uvijek jaka sila, jer nastavljaju napadati, iako su se bili pritajili neko vrijeme", rekao je bivši general Talat Masood. Talibani su i ranije napadali pakistansku vojsku. U martu prošle godine bombaši samoubice su u napadima na vojsku ubili 45 ljudi u gradu Lahore, uključujući devet vojnika. Pakistanski talibani su i 2009. godine prerušeni u vojnike napali sjedište vojske u Rawaloindiju, nakon čega su zarobili 42 taoca.

"Ovakav kukavički čin ne može negativno utjecati na moral sigurnosnih agencija i njihovu odlučnost da iskorijene terorizam", rekao je pakistanski premijer Yusuf Raza Gilani.