|

Najmanje 14 osoba poginulo u samoubilačkom napadu

Najmanje 14 osoba poginulo u samoubilačkom napadu
0
F
FENA
10.12.2010. u 18:39
0
komentara
0

dijeljenja
Najmanje 14 osoba poginulo u samoubilačkom napadu Foto: Reuters
U eksploziji koja se dogodila kada je bombaš samoubica aktivirao automobil-bombu u petak poginulo je najmanje 14 osoba ispred bolnice na sjeverozapadu Pakistana, zemlji koja se suočava s valom ubilačkih napada talibana povezanih s Al-Qaidom, saopćila je policija.
Ovo je četvrti samoubilački napad u pet dana u Pakistanu.

Privatna bolnica koja je bila meta pripada šiitskoj fondaciji, manjini u Pakistanu koja je česta meta talibana, sunitskih radikala, naročito za vrijeme mjeseca muharema, jednog od četiri sveta mjeseca po muslimanskom kalendaru, kao i pred praznik Ašure koji slave šiiti.

Napad se dogodio u predgrađu Hangua, grada garnizona u blizini plemenske zone u kojoj su smješteni ovi islamski pobunjenici i mreža Osame bin Ladena.

„Bombaš je detonirao svoj automobil-bombu na ulazu u bolnicu“, izjavio je AFP-u telefonom Abdel Rashid šef lokalne policije.

„Najmanje 14 osoba je poginulo, a 28 osoba je povrijeđeno“, dodao je on.

Odgovornost za ovaj napad odmah je preuzeo Pokret pakistanskih talibana (TTP), odan Al-Qaidi, koji je prvenstveno odgovoran za niz napada koji su u Pakistanu od jula 2007. godine odnijeli veliki broj života.

U posljednje tri godine gotovo 4.000 ljudi poginulo je u cijeloj zemlji u više od 420 napada, većinom samoubilačkih.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.