Bilans još nepoznat
0

Krvavi sukobi u Pakistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 150 talibanskih pobunjenika napalo je u petak kontrolne položaje pakistanske vojske u Mohmandu blizini granice s Afganistanom, prenio je BBC.

Vojska je poslala borbene helikoptere kao pojačanje kako bi se suprostavila talibanima. Bilans ovih udara nije još poznat, ali su pobunjenici potvrdili da imaju problema sa brojem žrtava u svojim redovima.

Associated Press je ranije javio da je u sukobima pakistanskih sigurnosnih snaga i ekstremista blizu granice s Afganistanom poginulo je 11 vojnika i 24 pobunjenika.

Sukobi u toj oblasti pokazuju da tamošnji pobunjenici i dalje imaju kapacitete za izvođenje koordiniranih napada, usprkos tome što je poduzeto više ofanziva protiv talibana i Al-Qaide na sjeverozapadu Pakistana, ocjenjuje AP.

Mohmand je već dugo problematičan regionu budući da je zbog položaja značajan za prolaz pobunjenika u susjedni Afganistan.

Plemenske oblasti sjeverozapadnog Pakistana su uporišta talibanskih pobunjenika u Pakistanu i jedno od glavnih utočišta Al-Qaidinih saveznika.