Nemaju potrebne ometače
159

U Njemačkoj nad vojnim poligonima uočeni dronovi, sve ukazuje na djelovanje Rusije

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Njemačkoj više od godinu dana bilježe se nepoznate bespilotne letjelice iznad poligona i kasarni Bundeswehra, gdje se, posebno, obučava ukrajinska vojska.

"Dronovi se redovno primjećuju iznad vojnog poligona Klitz, gdje Bundeswehr obučava Ukrajince na tenkovima Leopard 1. U drugim bazama ponekad se primijeti i po nekoliko dronova koji istovremeno lete", rekao je Markus Faber, član Bundestaga iz Slobodne demokratske stranka i član odbora za odbranu.

Prema njegovim riječima, ponekad se bilježe letovi nekoliko dronova. Faber je naglasio da to "jasno ukazuje na Rusiju". Bundeswehr također sumnja da Moskva stoji iza ovoga, ali to ne može dokazati, piše Ukrainska pravda pozivajući se na Bild.

Njemačko Ministarstvo odbrane saopćilo je da nijedan dron nije oboren.

Državni sekretar njemačkog Ministarstva odbrane Nils Hilmer objasnio je da je najprije potrebno razgovarati sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ko šta može učiniti u oblasti zaštite od dronova. Potrebno je istražiti koji su zaštitni uređaji efikasni i koliko brzo se mogu kupiti.

"Postoji ogroman zaostatak kada su u pitanju dronovi. Jedno je jasno: našoj vojsci su potrebni napredni ometači. Potrebni su nam rezultati rada radne grupe u narednih nekoliko mjeseci", rekao je Faber.