|

U Njemačkoj godišnje bacaju 11 miliona tona hrane

U Njemačkoj godišnje bacaju 11 miliona tona hrane
0
S
SRNA
15.3.2012. u 14:56
2
komentara
0

dijeljenja
U Njemačkoj godišnje bacaju 11 miliona tona hrane Foto: Ilustracija
U Njemačkoj se godišnje baca 11 miliona tona ispravne hrane, zbog čega je Vlada odlučila da pokrene kampanju kojom će pokušati da promijeni stanje.
Prema jednoj studiji koju je za njemačku vladu sproveo Univerzitet u Štutgartu, svaki građanin Njemačke godišnje baci 81,6 kilograma ispravne hrane, prenosi "Dojče vele".

Ministar za zaštitu potrošača Ilze Ajgner rekla je da 65 odsto takvog otpada može da se izbjegne. Zbog toga je odlučila da krajem marta počne sa velikom kampanjom za potrošače pod motom "suviše dobro za otpad".

Glavni "krivci" za bacanje velikih količina hrane nisu samo bijesni i razmaženi individualni potrošači na koje se često najprije pomišlja. U bacanju, osim privatnih domaćinstava, učestvuju i industrija, trgovina i potrošači na veliko, na primjer, ugostiteljski lanci.

Kada se sve sabere i podijeli, prosječna vrijednost namirnica koje svaki Nijemac godišnje baci iznosi 235 evra. Kada je u pitanju četvoročlana porodica, ta godišnja vrijednost je 940 evra.

Rajnhild Bening iz Društva za zaštitu potrošača kaže da se hrana baca i zato što joj ističe rok trajanja, a rok trajanja određuju proizvođači. Oni često odrede prekratak rok da bi se hrana kupovala u bržem ritmu, tako da ona često završava u kanti za đubre – iako je mogla da duže potraje.

Prema podacima UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u svijetu trenutno gladuje 900 miliona ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...