Svijet
0

Evropski parlament traži mjere protiv bacanja hrane

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Evropski parlament želio bi upola smanjiti bacanje hrane, te je upozorio da svježa i pakirana hrana koja se svakodnevno baca predstavlja prijetnju okolišu i naporima za smanjivanje globalnog siromaštva, pišu evropski mediji.

Rezolucija o kojoj bi u četvrtak trebali glasati evroparlamentarci, a usvojena je na Odboru za poljoprivredu 23. novembra 2011., poziva Evropsku komisiju i zemlje članice da poduzmu radikalne mjere za smanjivanje bacanja hrane - za 50 posto prije 2025., da poboljšaju provedbu postojećih evropskih i nacionalnih zakona koji nalažu recikliranje biorazgradivog otpada, da postave ciljeve za zemlje članice i proglase 2013. Evropskom godinom protiv bacanja hrane.

U postojećoj evropskoj Direktivi o otpadu traži se od zemalja EU-a da odjeljuju biootpad - kao što su bačena hrana ili otpaci iz vrtova – te da naprave postrojenja za kompost. Međutim, zemlje članice vrlo različito slijede odredbe iz te direktive.

Evropska komisija procjenjuje da se oko 140 miliona tona hrane baca u smeće svake godine u EU, što iznosi oko 300 kilograma po osobi, od čega je dvije trećine jestivo. U rezoluciji, zastupnici kažu da su takve razine neodržive, te da bi Komisija trebala što prije djelovati.

"Prvi puta jedna evropska institucija postavlja to pitanje i to bi trebalo navesti i druge institucije da djeluju", kazao je Salvatore Caronna, parlamentarni izvjestitelj za to pitanje.

Odbacivanje hrane loše je sa stajališta zaštite okoliša, s ekonomskog i etičkog stajališta, smatraju zastupnici.

Oni u rezoluciji također traže da se ponovno razmisli o datumima koji se stavljaju na pakiranu hranu, a odnose se na datum proizvodnje ili datum do kojeg bi namirnicu trebalo konzumirati.