{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski parlament traži mjere protiv bacanja hrane

F
19.1.2012. u 12:55
0
0
Evropski parlament traži mjere protiv bacanja hrane
0
Evropski parlament traži mjere protiv bacanja hrane
Foto: Ilustracija
Evropski parlament želio bi upola smanjiti bacanje hrane, te je upozorio da svježa i pakirana hrana koja se svakodnevno baca predstavlja prijetnju okolišu i naporima za smanjivanje globalnog siromaštva, pišu evropski mediji.
Rezolucija o kojoj bi u četvrtak trebali glasati evroparlamentarci, a usvojena je na Odboru za poljoprivredu 23. novembra 2011., poziva Evropsku komisiju i zemlje članice da poduzmu radikalne mjere za smanjivanje bacanja hrane - za 50 posto prije 2025., da poboljšaju provedbu postojećih evropskih i nacionalnih zakona koji nalažu recikliranje biorazgradivog otpada, da postave ciljeve za zemlje članice i proglase 2013. Evropskom godinom protiv bacanja hrane.

U postojećoj evropskoj Direktivi o otpadu traži se od zemalja EU-a da odjeljuju biootpad - kao što su bačena hrana ili otpaci iz vrtova – te da naprave postrojenja za kompost. Međutim, zemlje članice vrlo različito slijede odredbe iz te direktive.

Evropska komisija procjenjuje da se oko 140 miliona tona hrane baca u smeće svake godine u EU, što iznosi oko 300 kilograma po osobi, od čega je dvije trećine jestivo. U rezoluciji, zastupnici kažu da su takve razine neodržive, te da bi Komisija trebala što prije djelovati.

"Prvi puta jedna evropska institucija postavlja to pitanje i to bi trebalo navesti i druge institucije da djeluju", kazao je Salvatore Caronna, parlamentarni izvjestitelj za to pitanje.

Odbacivanje hrane loše je sa stajališta zaštite okoliša, s ekonomskog i etičkog stajališta, smatraju zastupnici.

Oni u rezoluciji također traže da se ponovno razmisli o datumima koji se stavljaju na pakiranu hranu, a odnose se na datum proizvodnje ili datum do kojeg bi namirnicu trebalo konzumirati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: