Svijet
5

U Nepalu otvorena škola koja je građena donatorskim sredstvima građana BiH

Klix.ba
Ambasador BiH u Indiji Sabit Subašić otvorio je 27.09.2016. školu u Saveznoj Demokratskoj Republici Nepal koja je građena sredstvima poklonjenim od strane Vijeća ministara BiH.

Ambasador BiH u Indiji i nerezidentni ambasador BiH u Republici Nepal Sabit Subašić i gospodin Subhash Chandra Nembagom, dugogodišnji  predsjednik Parlamenta Republike Nepal, svečano su otvorili školu koja je građena sredstvima doniranim odlukama Vijeća ministara BiH. Naime, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Nepal 2015. godine, Vijeće ministara BiH je izdvojilo 100.000 KM za pomoć ovoj zemlji.

Škola se nalazi u regiji glavnog grada Nepala-Kathmandu, u naselju Shree Suntakhan. Škola u sastavu ima 14 prostorija i veći broj pratećih objekata. U učionicama može da se smjesti oko 400 učenika, što je dovoljno za potrebe planinskog regiona gdje je izgrađena.

Gospodin Subhash Nembag, predsjednik Parlamenta Republike Nepal u ceremonijalnom govoru zahvalio se narodima BiH na pomoći i naglasio da će škola ostati simbol prijateljstva za obje zemlje.

Ambasador Subašić je iskazao nadu da će iz škole izaći veći broj učenika koji će nastaviti fakultetsko obrazovanje, da bi vremenom postali nosioci razvoja prijateljske Republike Nepal. Obećao je da će se saradnja sa institucijama BiH nastaviti u cilju podizanja kvalitete nastave i rejtinga škole u regionu.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i predstavnici vlasti Republike Nepal: član Parlamenta Republike Nepal Ramesshvor Puyal, šef Državnog protokola Republike Nepal Deepak Adhikari, predstavnici  medija, te učenici, roditelji i zaposlenici škole. Priređen je prigodan kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali učenici škole.

Smatra se izuzetkom da je BiH uspjela izgraditi školski objekat koji će pored humanitarnog imati i veliki simbolični značaj u razvoju bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Škola je građena  uz pomoć i podršku Shanker  grupe, čiji je generalni menadžer gospodin Shahil Agrawal. Gospodin Agrawal je nedavno imenovan za počasnog konzula BiH u Nepalu