BiH
2

Učenici škole u Dobroševićima u novim školskim prostorijama

Klix.ba
Svečano otvaranje novoizgrađenog objekta osnovne škole u Dobroševićima upriličeno je, u srijedu, 22. septembra, uz prisustvo brojnih zvanica, učenika i nastavnog osoblja.

Objekat su otvorili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktor škole Duran Mrnđić.

Nastava u ovoj školi godinama se odvijala u tri smjene zbog nedostatka prostora, a izgradnjom novog objekta uz postojeću školu učenici i nastavnici dobili su 14 moderno opremljenih učionica i kabineta, te višenamjenski prostor sa centralnim holom, namijenjenim za manifestacije. Time je znatno olakšan nastavni proces za učenike i uposlenike škole.

Dobrodišlicu je prisutnima poželio direktor Mrnđić, koji je govoreći o historijatu škole i uslovima u kojima je do sada radila, istakao da su djece ovog naselja, nakon punih 59 godina dobila „novi radni dom sa zavidnim učioničkim, kabinetskim i laboratorijskim prostorom".

Općina Novi Grad Sarajevo je, kako je to definisano Sporazumom potpisanim sa Ministarstvom za obrazovanje nauku i mlade KS, bila nosilac projekta. Provela je proceduru odabira izvođača radova, tako da je kroz dvije budžetske godine i uz donatorska sredstva kuvjatske firme Ardh Aljazeera, škola izgrađena za dvije godine, odnosno u planiranom roku.

Prema riječima ministra Kazazovića, ministarstvo je planiralo 300.000 KM za izgradnju fiskulturne sale od naredne godine u saradnji sa Općinom.

Načelnik Efendić istakao je da su otvaranje škola i stvaranje uslova za kvalitetno obrazovanje, najveći znak napretka i progresa jednog društva.

"To znači novi život, nova saznanja. Razvoj jednog društva u svakom smislu zavisi od nataliteta, a ovdje se radi o području općine Novi Grad, gdje smo imali veliki rast broja stanovnika i broja djece upisane u osnovnu školu", naglasio je načelnik Efendić.

Skupu se obratio i profesor Džemaludin Latić, književnik i pjesnik, autor ilahije "Ya Mustafa", posvećene rahmetli Mustafi Busuladžiću, istaknutom piscu i profesoru, kojeg je partizanski vojni sud osudio na smrt strijeljanjem, a za čiji se grob ni danas ne zna.

Shodno inicijativi Savjeta MZ "Dobroševići" i školskog odbora, da škola u ovom naselju nosi naziv po rahmetli Busuladžiću, koja u Skupštini KS nije dobila potrebnu većinu, profesor Latić prisjetio se u svom obraćanju ovog istaknutog bošnjačkog intelektualca u periodu između dva svjetska rata: "Čestitam vam zbog inicijative da se ova škola zove po jednoj ovakvoj veličini, nadam se da ćete u njoj istrajati", poručio je profesor Latić.

U izgradnju školskog objekta Općina Novi Grad Sarajevo izdvojila je 1.250.000 KM, a Ministrstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS 800.000 KM, dok je kuvajtska firma Ardh Aljazeera, koja je u naselju Dobroševići izgradila rezidencijalno naselje, za dogradnju škole donirala 300.000 KM. Firma ITC iz Zenice izvela je radove u planiranom roku.