Svijet
0

U nedjelju predsjednički izbori u Ukrajini

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ukrajinci u nedjelju glasaju na predsjedničkim izborima, prvim od takozvane narandžaste revolucije prije pet godina.

Tada je nakon izborne krađe i demonstracija koje su trajale nekoliko sedmica glasanje ponovljeno i za predsjednika izabran Viktor Juščenko – lider opozicije i čovjek koji je obećao da će Ukrajinu udaljiti od Rusije i približiti je Evropskoj uniji i NATO-u.

Pet godina kasnije ključni akteri ovih predsjedničkih izbora su političari koji su igrali važnu ulogu i u vrijeme mirne revolucije. Ali veliki broj Ukrajinaca je razočaran u rezultate revolucije i Juščenko će gotovo sigurno izgubiti, javlja dopisnik BBC-a iz Ukrajine.

Ulični protesti su postali gotovo svakodnevna pojava u Ukrajini. Nekoliko stotina ljudi, uglavnom starijih, okupilo se u petak po snijegu ispred parlamenta, na istom mjestu na kojem se prije pet godina protestiralo protiv lažiranja izbora.

Tada su demonstranti ovdje uzvikivali ime Viktora Juščenka. Sada se, međutim, kliče čovjeku koji u narandžastoj revoluciji bio na gubitničkoj strani – Viktoru Janukoviču.

Neki Ukrajinici ističu da su bili sretni poslije revolucije i kako su se nadali da će biti bolje, ali dodaju da obećanja koja su tada data na Trgu nezavisnosti nisu ostvarena, pa su zato razočarani.

S tom ocjenom se slaže potpredsjednik ukrajinske vlade Hrihorij Nemirja: "Ogromna očekivanja, velika obećanja i jaz između krupnih riječi i onoga što je ostvareno. Korupcija je još uvijek široko rasprostranjena. To je, naprimjer, oblast u kojoj bi trebalo da se više angažirati kako bismo dostigli naše susjede, kao što su Poljska, Slovačka i Mađarska, kako bismo se približili Evropskoj uniji."

Nemirjina šefica je harizmatična Julija Timošenko. Prije pet godina i ona je bila među liderima narandžaste revolucije. U međuvremenu se razišla s predsjednikom Viktorom Juščenkom, a danas je premijerka i također je u utrci za predsjedničko mjesto.

Ankete međutim kažu da je ona na drugom mjestu. Favorit na izborima u nedjelju je Viktor Janukovič, čovjek koji je 2004. godine izgubio.

Leonid Kožara, jedan od savjetnika Viktora Janukoviča, odlučno odbacuje tezu da je Janukovič ruski čovjek, ali kaže da su bolji odnosi s Rusijom prijeko potrebni.

"Svjedoci smo potpunog neuspjeha takozvanih naradžastih stranaka. I to je stvorilo dobru osnovu za Janukoviča. Uopće ne sumnjamo da će on pobijediti. Nije nam cilj da se na bilo koji način ponovo ujedinimo s Rusijom, već da s njom obnovimo dobrosusjedske odnose. Očajnički su nam potrebni dobri strateški odnosi s Moskvom", kazao je Kožara.

Prema njegovim riječima, u praksi bi to značilo da bi Ukrajina u slučaju pobjede Janukoviča bila spremna produžiti ugovor na temelju kojeg ruska ratna mornarica iznajmljuje ukrajinsku luku Savestopolj na Crnom moru, ili da bi Kijev bio voljan Rusiji prodati strateški važne plinovode kojima ruski plin preko ukrajinske teritorija putuje prema Evropi.

Za bolje odnose s Rusijom zalaže se sada i Julija Timošenko, iako se prije pet godina kao jedna od čelnica narandžaste revolucije zalagala za zaokret ka Zapadu.

U Kijevu zato priličan broj komentatora primjećuje da će poslije ovih izbora Moskva biti zadovoljna ko god od dvoje vodećih kandidata da pobijedi.

Novinar Mustafa Najem kaže da će glasanje u nedjelju označiti kraj narandžaste revolucije: "Imamo dvoje kandidata i oboje je previše blisko Vladimiru Putinu. Za Moskvu su ovi izbori prilika da se osveti za narandžastu revoluciju, da na neki način ostvari pobjedu."

Ko god da postane sljedeći predsjednik, jasno je da će mu među prioritetima biti bolji odnosi s Moskvom, ali i da će nastojati ispuniti velika očekivanja ukrajinskih građana, javlja dopisnik BBC-a.