Izbori u Ukrajini
0

Timošenko šuti i odgađa pres-konferenciju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Premijerka Julija Timošenko očito je izgubila predsjedničke izbore od proruskog kandidata Viktora Janukoviča te je za utorak odgodila pres-konferenciju, prenose agencije iz Kijeva uz ocjene da plamen Narandžaste revolucije još sija u Ukrajini, te iz Moskve koja ne krije zadovoljstvo rezultatima. Izborna komisija objavilo je na temelju 98,42 prebrojanih glasova da je Janukovič osvojio 48,60 posto glasova, a premijerka 45,81 posto.

S još samo 1,58 posto neprebrojanih glasova Timošenko više ne može preokrenuti izborni rezultat prema kojem Janukovič ima prednost od 2,79 posto, javio je Reuters.

Nositeljica Narandžaste revolucije kojom se Ukrajina izmaknula iz ruske uticajne sfere i približila Evropi, Timošenko je u kampanji prijetila da će izvući pristaše na ulice dokažu li se izborne prevare.

Međutim, međunarodni posmatrači objavili su da su izbori bili pošteni i "dojmljiv pokazatelj demokracije".

Pobjeda proruskog političara Viktora Janukoviča, što je 2004. bilo nezamislivo, ostavlja gorak okus, ali upravo je njegova pobjeda dokaz da u zemlji još gori plamen Narandžaste revolucije, jer je to trijumf demokracije, prenosi agencija AFP ocjene ukrajinskih birača.

Janukovič je 2004., kao proruski kandidat uživao podršku Kremlja i rusofonih stanovnika Ukrajine, a objava njegove tadašnje pobjede na predsjedničkih izborima obilježen prevarama izazvala je proteste i poništenje izbornih rezultata.

Pet godina poslije Janukovič opet trijumfuje, ali o prevarama nema govora.

  • Najbolja potvrda pobjede Narandžaste revolucije jest ta da je legitiman predsjednik danas postao čovjek kojeg su proklinjali 2004., ističe novinar Egor Sobolev za agenciju AFP.

Narandžasta revolucija na vlast je dovela proevropske političare Viktora Juščenka, koji je postao predsjednik te premijerku Juliju Timošenko, no razočarani njihovim svađama i neuspjesima u reformi i borbi protiv korupcije birači su se vratili odbačenom Janukoviču.

I razočarenost je tolika da Ukrajinci ostaju hladni na premijerkine prijetnje kako će organizirati ponavljanje Narandžaste revolucije.

  • Moguć je samo jedan Maidan (središnji trg na kojem su 2004. održani protesti) u životu. Da ne bih pokvario uspomenu na prvi, na drugi neću ići, rekao je ukrajinski pisac Andrej Kurkov.

U tekstu iz Moskve agencija AFP prenosi ocjene ruske štampe koji pozdravlja rezultate ukrajinskih predsjedničkih izbora s osjećam zadovoljštine.

Dnevni list Izvjestija pozdravlja "Narandžasti sumrak", a Rosiskaja Gazeta na naslovnici piše "Viktorija" u igri riječi s imenom kandidata Viktora Janukoviča.

  • Prvi izborni rezultati ne pokazuju samo da je Narandžasta revolucija gotova, ona je pregažena", kazao je Konstantin Kosačev, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Dume (donji dom ruskog parlamenta).

Kosačev je uvjeren da će Janukovič ubrzo uspostaviti dobrosusjedske odnose Ukrajine i Rusije.