Irak
0

U napadima 17 mrtvih, 40 ranjenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sedamnaest osoba je ubijeno a 40 ranjeno u različitom napadima izvedenim u Iraku, izjavili su izvori iz sigurnosnih službi.

"U tri incidenta u Faludži ubijena su dva civila i četiri policajca, a ranjeno je 25 osoba", izjavio je jedan zvaničnik ministarstva unutarnjih poslova. Radilo se o eksploziji automobila i dviju bombi.

"U eksploziji bombe ubijene su tri osobe, a 11 je ranjeno u četvrti Jisr Diyala", na jugu Bagdada, kazao je ovaj izvor.

Prema istom izvoru, ubijen je jedan policijski potpukovnik, a njegov vozač je ranjen kada su nepoznate osobe otvorile vatru u jednoj četvrti na sjeveru Bagdada.

U Khan Banisaadu, 30 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, sedam članova jedne šiitske porodice je ubijeno, a tri su ranjena kada su na njihovom imanju eksplodirale dvije bombe. Ta poordica je pobjegla iz mjesta naseljenog pretežno sunitima u vrijeme međuvjerskog nasilja 2006. i 2007. godine i vratila se prošle godine, saopćile su gradske sigurnosne službe.

Specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-u u Iraku Ad Melkert izjavio je prošle sedmice da u Iraku svakodnevno bude 25 napada, naglasivši da je to "manji broj nego što je bio u prošlosti".