Irak
0

Poginulo najmanje sedam osoba u više napada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Iraku je u srijedu u više napada ubijeno najmanje sedam osoba, među kojima su tri žrtve eksplozija bombi na putu južno od Bagdada, izjavili su medicinski i sigurnosni izvori.

"Tri osobe su jutros poginule u bombaškim napadima u selu Al Kanafsa, sjeverno od grada Karbala, koji se nalazi na oko 100 kilometara jugozapadno od iračke prijestonice", izjavio je policijski zvaničnik.

"Nije jasno ko je bio meta napada, u kojima su ranjena tri civila", rekao je portparol zdravstvene službe u provinciji Karbala Džamal Abdulah.

Zapadno od grada Mosul, u sjevernom dijelu Iraka, dva vozača kamiona su ubijena kada je grupa naoružanih osoba otvorila vatru na konvoj kamiona na autoputu ka granici sa Sirijom, saopćio je vojni zvaničnik.

"U sjevernom dijelu Bagdada Al Shaab, radnika u odjeljenju za saobraćaj ubili su nepoznati napadači pištoljima s prigušivačima", rekao je zvaničnik ministarstva unutarnjih poslova.

Na sličan način ubijen je i policijski zvaničnik Abdulhusein Džasem u oblasti Kahira u sjevernom Bagdadu.

"Još pet osoba je povrijeđeno u eksplozijama u Bagdadu i Kirkuku", rekao je sigurnosni zvaničnik.

Iako je nivo nasilja znatno niži nego tokom 2006. i 2007. godine, napadi su i dalje česti, a u aprilu je u nasilju poginulo 211 osoba, prema zvaničnim podacima.