{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Nagasakiju obilježena godišnjica bombardovanja

F
9.8.2015. u 10:20
10
73
U Nagasakiju obilježena godišnjica bombardovanja
10
U Nagasakiju obilježena godišnjica bombardovanja
Foto: EPA
U Japanu je danas obilježena 70. godišnjica američkog napada atomskom bombom na grad Nagasaki, u kojem je na samom kraju Drugog svjetskog rata gotovo trenutno poginulo 74.000 ljudi.
Desetine hiljada ljudi, uključujući preživjele i rođake žrtava, obilježili su godišnjicu minutom šutnje u 11.02 po lokalnom, odnosno 3.02 sati po srednjoevropskom vremenu, tačno onog minuta kad je atomska bomba pala na Nagasaki 9. augusta 1945, prenosi agencija AFP.

Japanski premijer Šinzo Abe je na spomenik žrtvama položio vijenac od cvijeća, u pratnji predstavnika 75 zemalja koji su prisustvovali obilježavanju godišnjice, među kojima je bila i ambasadorica SAD-a u Tokiju Kerolajn Kenedi.

"Kao jedina zemlja napadnuta atomskom bombom u ratu, ponovo ističem našu posvećenost da predvodimo globalne napore u cilju nuklearnog razoružanja, kako bismo stvorili svet bez takvog oružja", rekao je Abe u svom govoru.

On je dodao i da će Japan nastaviti da se drži davno obećanih principa da neće proizvoditi, posjedovati niti dopustiti nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Abea su japanski mediji kritikovali zato što iste principe nije pomenuo tri dana ranije na ceremoniji obilježavanja godišnjice bombardovanja Hirošime, a njegov propust je zabrinuo preživjele napada atomskom bombom, posebno zato što premijer radi na tome da zakonski proširi ulogu vojske.

Japan je 15. augusta, šest dana nakon što je na Nagasaki bačena atomska bomba, potpisao kapitulaciju, čime je bio završen Drugi svjetski rat.

Tri dana prije Nagasakija, prijepodne 6. augusta 1945, američki bombarder B-29 bacio je uranijumsku bombu na Hirošimu gdje je usmrtio najmanje 140.000 ljudi.

Na Nagasaki je pala bomba, Fat man, koja je imala još jaču razarajuću snagu nego prva, odnosno 21-25 kilotona TNT.

Eksplodirala je na oko 500 metara visine, a njena težina je bila 4.650 kilograma.

Historičari navode da je cilj američkih napada trebalo da bude grad Kokura ali su zbog velike oblačnosti i nepogodnih vremenskih prilika, avioni nastavili prema Nagasakiju.

Američki historičari do danas "lome koplja" oko toga da li su te dvije atomske bombe ubrzale kraj rata, prinudivši Japan na predaju i spriječivši mnoge žrtve planirane kopnene invazije na tu zemlju.

Posljedice dejstva atomske bombe očigledne su, a one su masovna leukemija kao posljedica atomskog zračenja, i brojne genetske i patološke promjene na novorođenima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: