"Kineski zeleni čaj"
12

U Mijanmaru ribari pronašli drogu ukupne vrijednosti 20 miliona dolara

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ribari u Mijanmaru pronašli su vreće s drogom - kristalnim metamfetaminom u vrijednosti od 18 miliona eura, saznala je agencija AFP od jednog zvaničnika. U Andamanskom moru duž obale Mijanmara plutale su 23 vreće droge.

U svakoj od vreća bile su plastične kesice s oznakom "Kineski zeleni čaj", ambalaža koju bande iz jugoistočne Azije obično koriste za krijumčarenje kristalnog metamfetamina na daleka odredišta, uključujući Japan, Južnu Koreju i Australiju.

Ribari koji su pronašli drogu mislili su da je riječ o dezodoransu, namazali su se kristalima, dobili opekotine po koži i nisu bili pri svijesti.

Odmah nakon toga pozvali su policiju koja je pronašla još dvije vreće. Ukupna količina pronađene droge je 691 kilogram, a tržišna vrijednost 20,2 miliona dolara, odnosno 18,09 miliona eura.

"Nikada prije nisam vidio drogu kako pluta okeanom", rekao je lokalni funkcioner stranke Nacionalna liga za demokratiju koja je pomagala ribarima i policiji Zaw Win.

Međutim, mijanmarska policija nije saopćila o čemu je riječ.

Mijanmar je drugi po veličini proizvođač opijuma na svijetu poslije Afganistana i jedan od najvećih proizvođača metamfetamina u svijetu.

Dijelovi Laosa, Tajlanda i Mijanmara čine takozvani "Zlatni trougao" - čvorište trgovine metamfetaminom, odakle se ta droga dostavlja po ostalim dijelovima Jugoistočne Azije.