Napeto zbog Dana primirja
91

U Londonu tri protesta u isto vrijeme: Izbili neredi jer pojedinci ne dopuštaju propalestinski marš

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ovosubotnji propalestinski marš u Londonu se poklapa s Danom primirja kojim se odaje počast poginulima u sukobima Prvog svjetskog rata. Zbog toga je održan i kontraskup nacionalista koji ne dozvoljavaju proteste za Palestinu u isto vrijeme kada je organizovan i marš povodom svečanog dana.

Stoga je došlo do sukoba između okupljenih povodom dana sjećanja i demonstranata ogorčenih povodom onoga što se deđava u Gazi. To je podstaklo neke britanske političare, zajedno sa dijelovima britanske štampe, da pozovu da se prekine propalestinski marš ovog vikenda. Ipak, do toga nije došlo, ali je zato premijer Rishi Sunak pozvao na mirne demonstracije.

"Zbog onih koji su se borili za ovu zemlju i slobodu koju mi ​​njegujemo oni koji žele protestirati to mogu učiniti, ali to moraju učiniti s poštovanjem i mirno", rekao je Sunak u izjavi objavljenoj kasno u petak.

Podsjećamo, ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman bila je najglasniji kritičar, prkoseći svom šefu - premijeru Rishiju Sunaku da proteste označi kao marševe mržnje.

Gotovo 2.000 policajaca je na dužnosti, i to s dodatnim ovlastima za zaštitu znamenitosti u čast poginulih u britanskom ratu, imajući u vidu i da je očekivano više od 100.000 propalestinskih pristalica.

Demonstranti nose palestinske zastave i drže plakate ukrašene sloganima, kojima se poručuje: “Slobodna Palestina”, “Ruke dalje od Al-Akse”, “Okončanje izraelskog aparthejda”, “Prekid opsade” i “Ubico beba Biden, prestani da naoružavaš Izrael”, prenijeo je Guardian.

Međutim, izbili su neredi koji su pokvarili Dan primirja, a razlog tome su okupljeni koji su ogorčeni zbog komentara ministrice unutrašnjih poslova.

Učesnici kontraskupa su u Kineskoj četvrti bacili projektile na policajce koji su pokušali stupiti u sukob s njima. Policija je poslije, pak, saopštila da su policajci pritvorili veliku grupu kontra-demonstranata.