{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U laboratoriju Gran Sasso vjerojatno viđen prvi tau neutrino

F
31.5.2010. u 13:56
0
0
U laboratoriju Gran Sasso vjerojatno viđen prvi tau neutrino
0
U laboratoriju Gran Sasso  vjerojatno viđen prvi tau neutrino
Institut Ruđer Bošković
U podzemnom talijanskom Nacionalnom laboratoriju Gran Sasso tokom pokusa "Opera" viđen je vjerojatno prvi tau neutrino koji se "pojavio" u snopu nekoliko milijarda mionskih neutrina poslanih iz CERN-a, saopštio je danas Institut "Ruđera Boškovića".
Sedam godina nakon početka pokusa i tri godine njegova rada u podzemnom Nacionalnom laboratoriju Gran Sasso talijanskoga Nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku (INFN) jedan od mnogo milijarda mionskih neutrina proizvedenih na CERN-ovu akceleratorskom uređaju (CNGS) vjerojatno se "pretvorio" u tauonski neutrino, koji je opažen u detektoru "Opere".

Kako se napominje, to je vrlo važan rezultat, jer bi opažanje još nekoliko sličnih događaja tau neutrino uz već poznate i očekivane događaje mion neutrino bio dugo očekivan dokaz "neutrinskih oscilacija", tj. da se neutrini jedne vrste pretvaraju u neutrine druge vrste.

Nastanak istovrsnih neutrina već je primijećen u nekoliko pokusa u zadnjih 15 godina, ali "izravan nastanak" nove vrste neutrina još je bitan nedostatni dio slagalice, a "Opera" je jedinstvena u svijetu po svojoj mogućnosti odgovora na to pitanje, kažu na IRB-u. Napominju kako su neutrinske oscilacije danas jedina indikacija nove, fascinantne fizike izvan tzv. standardnog modela čestica i interakcija, koja otvara mogućnost neočekivanih posljedica u kozmologiji, astrofizici i fizici čestica.

Pokus je osmislio, ostvario i vodi ga veliki međunarodni tim istraživača, njih oko 170 iz 33 ustanove iz 12 država - Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Japana, Koreje, Rusije, Švicarske, Tunisa i Turske. Na CERN-ovu pokusu "Operi" rade i hrvatski znanstvenici Ante Ljubičić, Mario Stipčević i Krešimir Jakovčić, suradnici Laboratorija za elektromagnetske i slabe interakcije Instituta "Ruđera Boškovića", a prije tri godine pridružio im se i Budimir Kliček, koji je na toj tematici i diplomirao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: