CERN
0

Novi pokušaj velikog praska i pronalaska 'Božije čestice'

Sarajevo-x.com
Najveći svjetski ubrzivač atomskih čestica, veliki hadronski sudarač, u utorak ujutro će pokušati da obnovi trenutak velikog praska, operacije u potrazi za "Božijom česticom".

Kako je objavio Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN), cilj eksperimenta koji se odvija u tunelu ispod francusko-švicarske granice je ubrzavanje čestica atoma pri sudarima, kako bi se dočarali trenuci tik prije velikog praska prije 13,7 milijardi godina, kada je nastao svemir.

Fizičari se nadaju da će pronaći "Božiju česticu" koja teoretski daje masu drugim subatomskim česticama, pa tako i svemu što postoji u univerzumu.

Ovaj sudarač je prvi put pušten u rad u septembru 2008. godine, uprkos kritikama i strahovima širom svijeta, u tunelu dugom 27 kilometara na oko 100 metara ispod površine zemlje.

Samo devet dana nakon lansiranja mašina je pretrpjela spektakularni kvar električnih veza, te su 53 njegova magneta morala biti zamijenjena. Zbog tih problema LHC i dalje radi na pola svoje snage. Tako će biti do 2011. kada će ga isključiti na godinu dana, te ponovo pokrenuti 2013., saznaje Guardian.

U novembru je njime srušen rekord ubrzivača Tevatron u blizini Chicaga, kada je izazvao sudar protona energijom od 2,36 tera elektron-volti (TeV). Prošle sedmice to je uspjelo i sa 3,5 TeV.

Sudar planiran u utorak ujutro pokušat će podići tu energiju na čak sedam TeV.

Progres koji bi trebao biti postignut u narednim sedmicama bit će praćen budnim okom naučnika širom svijeta.

"Ne pada mi na pamet ništa važnije za nas teoretičare u ovom trenutku", kaže fizičar Jeff Forshaw sa Univerziteta Manchester. "Čekamo na LHC godinama. Lako je sanjati o teorijama, ali je veoma, veoma teško osmisliti teorije koje su tačne. LHC će nam pomoći da ustanovimo koje su pogrešne."