Ženeva
0

Tehnički problemi odgodili početak velikog praska

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novi tehnički problemi hadronskog sudarača čestica prolongirali su njegovo pokretanje s ciljem dobijanja više informacija o nastanku univerzuma i njegovih najsitnijih čestica.

Najveći naučni eksperiment koji košta 9,4 milijardi američkih dolara tako je u utorak ujutro doživio novi neuspjeh zbog problema sa snopovima zraka, javljaju agencije.

"To je vrlo komplikovana mašina i mi imamo svoje uspone i padove", objašnjava Michael Barnett iz Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley. "U ovom trenutku doživjeli smo neuspjeh."

Dva snopa protona prije deset dana počela su ubrzavanje pri visokoj energiji u suprotnim smjerovima u tunelu ispod švicarsko-francuske granice, dugom 27 kilometara.

Prošle sedmice sudarili su se pri rekordnoj energiji od 3,5 tera elektron-volti (TeV), što je oko tri puta više nego pri prethodnom rekordu.

Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN) pokušava iskoristiti jake superprovodljive magnete da prouzrokuje koliziju protona i stvaranje čestica.

Kao što smo i ranije pisali, kritičari ovog projekta strahuju da bi se njime stvorile mikroskopske crne rupe, subatomske verzije palih zvijezda čija je gravitacija tako jaka da može usisati planete i druge zvijezde.

CERN-ovi naučnici su odbacili bilo kakve optužbe da predstavljaju opasnost za Zemlju i ljude, objašnjavajući da bi eventualno kreirane crne rupe bile toliko slabe da bi skoro odmah nestale.