Brdo metala
21

U Kini nastalo "groblje" odbačenih bicikala

Klix.ba
U Kini vlada sve veća zabrinutost zbog gomilanja odbačenih bicikala za iznajmljivanje, posebno nakon nastanka "goblja za bicikle".
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Riječ je o hrpi nabacanih bicikala, koja zauzima površinu nogometnog terena i visoka je toliko da su potrebni kranovi kako biste dosegli vrh. Samo dva dana nakon što su tri najveće kineske firme za izdavanje bicikala bankrotirale (Mobike, Ofo, Bluegogo), fotograf iz jugoistočnog dijela Xiamena fotografisao je tzv. groblje na kojem su hiljade odbačenih bicikala.

Navedene kompanije omogućavale su korisnicima da uz pomoć svojih smartphonea otključaju GPS osposobljena bicikla te su ih mogli ostaviti bilo gdje.

Konkurentne kompanije "preplavile" su grad biciklima kako bi se osiguralo da bicikli budu svima dostupni. Tako su kompanije privukle milijardu dolara investicija pa samo Šangaj ima 1,5 miliona bicikala za iznajmljivanje. Pretjeran broj bicikala doveo je i do zakrčenih pločnika kojima pješaci više ne mogu proći.

Bankrot Bluegogo kompanije postavlja niz pitanja o budućnosti ovog pristaništa bicikala u Kini. Javlja se i zabrinutost zbog pojave sve većeg broja bicikala, a sve manje potražnje.