|

U Kini blokirane web-stranice stranih medija

U Kini blokirane web-stranice stranih medija
0
S
SRNA
9.12.2010. u 15:28
1
komentara
0

dijeljenja
U Kini blokirane web-stranice stranih medija Foto: AP
Internet sajtovi više stranih medija blokirani su danas u Kini, dan uoči uručenja Nobelove nagrade za mir uhapšenom kineskom disidentu Liu Xiaobou, čemu se Peking oštro protivi.
Agencija France-Presse podsjeća da su strani portali kao što je CNN, BBC ili francuska televizija TV5 takođe bili cenzurisani 8. oktobra kada je Nobelov komitet objavio dobitnika ovogodišnje nagrade za mir.

"Kineski narod i ogromna većina ljudi u svijetu protive se izboru Nobelovog komiteta", rekla je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova. Ona je ove nedjelje članove Nobelovog komiteta nazvala "klovnovima".

Jedan od vođa pokreta za demokratiju na trgu Tjenanmen 1989. godine Liu Xiaobo (54) osuđen je krajem 2009. na 11 godina zatvora za "subverziju" kao koautor Povelje 08, u kojoj se traži demokratizacija Kine.

U Oslu će nagrada biti uručena predstavnicima njegove porodice, a simbolično će stajati prazna stolica i slika na mjestu gdje bi on trebalo da sjedi.

Peking je posljednjih nedjelja pojačao pritiske na diplomate i aktiviste za ljudska prava da ih odvrati od prisustvovanja ceremoniji dodjele nagrada.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...