Nobelov komitet
0

Nobelova nagrada za mir kineskom borcu za ljudska prava koji je u zatvoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nobelova nagrada za mir u 2010. godini dodijeljena je u petak kineskom disidentu u zatvoru Liuu Xiaobou "za njegove ustrajne i nenasilne napore u korist ljudskih prava u Kini", saopćio je norveški Nobelov komitet.

Status Kine, koja je postala "druga svjetska ekonomija, nameće joj više odgovornosti", izjavio je predsjednik Nobelovog komiteta Thorbjoern Jagland, prenio je AFP.

Nagrada se tradicionalno dodjeljuje u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti njenog osnivača švedskog industrijalca i filantropa Alfreda Nobela.

Nagradu čine medalja, diploma i ček od 10 miliona švedskih kruna (oko milion eura).

Agencije su ranije prenijele da je vlada u Pekingu željela svim silama spriječiti dodjeljivanje nagrade Xiaobou, te je čak prijetila pogoršanjem kinesko-norveških odnosa.

Osim pekinškog režima i skupina petnaestak ostalih kineskih političkih emigranata nazvala je eventualnu nominaciju Xiaoboa neprimjerenom zbog toga što je ovaj "izdao ostale kritičare Pekinga, te nije bio dovoljno oštar s kineskim vlastima".

Liu Xiaobo je prvi kineski nositelj ovog uglednog priznanja. Njegovu nominaciju su podržali Vaclav Havel, Desmond Tutu i Dalaj-lama.

Liu Xiaobo je predsjednik nezavisnog kineskog PEN-a, a u decembru je osuđen na jedanaest godina zatvora zbog "potkopavanja državne sile".