Iako mu je stolica bila prazna
0

Ovacije za kineskog nobelovca u Oslu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski politički zatvorenik Liu Xiaobo je dobitnik ovogodišnje nagrade za mir, ali je njegova stolica na ceremoniji u Oslu bila prazna. Umjesto priznanja i novčane nagrade, Liu je dobio ovacije prisutnih predstavnika zemalja.

Vlasti u Pekingu su se žestoko usprotivile dodjeli nagrade zatvoreniku, dok se u zemlji dešava sve više hapšenja političkih protivnika.

Po prvi put u posljednjih sedamdeset pet godina nijednom dobitniku nagrade nije bilo zabranjeno da putuje kako bi dobio zlatnu medalju za mir, diplomu i ček sa 1,5 miliona dolara, potvrdili su zvaničnici Nobelovog komitet.

Posljednji put se to dogodilo 1935. godine kada je nacistički vođa Adolf Hitler u tome spriječio Carla von Ossietzkyja, koji je bio zatvoren u koncentracionom logoru.

Svake godine u Oslo stižu predstavnici šezdeset tri diplomatska predstavnika. Ove godine Kinezi bojkotuju ceremoniju, kao i petnaest drugih zemelja, uključujući i Rusiju. Ove zemlje nisu potvrdile da je njihovo odsustvo rezultat pritiska i prijetnji kineskih vlasti.

Umjesto Liua, njegov govor je pročitala norveška glumica i režiserka Liv Ullmann. Zvaničnici Nobelovog komiteta su izjavili da im nije bila namjera napasti i uvrijediti Kinu dodjelivši nagradu Liuu, koji je bio trn u oku kineskih vlasti dugi niz godina. Oni tvrde da je poruka bila da sa vlašću dolazi i odgovornost, te da ekonomski rast trebaju pratiti i političke reforme.

Kina je već kaznila Norvešku i suspendovala bilateralne trgovinske razgovore s ovom zemljom, piše "New York Times".

Liu se nalazi u zatvoru od decembra 2009. godine nakon što je postao jedan od autora Povelje `08 koja predstavlja poziv na reforme i ljudska prava u Kini. Njegova uža porodica se nalazi u kućnom pritvoru, te im je zabranjeno napuštati zemlju.