Luka Gioia Tauro
3

U Italiji otkrivena droga kojom se finansira IDIL, vrijednost 50 miliona eura

Klix.ba
Italijanska policija konfiskovala je 24 miliona tableta sintetičkih opijata od čije je prodaje trebalo biti finansirano terorističko djelovanje Islamske države (IDIL), prenosi New York Post.

Tablete su otkrili pripadnici finansijske policije i službenici carine tokom pregleda kontejnera u najvećoj italijanskoj luci Gioia Tauro. Otkrivanju droge doprinjela je saradnja s američkom agencijom za kontrolu droga.

U kontejneru su pronađene tablete Tramadola, snažnog lijeka za bolove, inače dostupnog samo putem recepta. S prosječnom cijenom od 2,33 dolara po tableti, vrijednost kontejnera iznosi blizu 50 miliona eura, stoji u saopćenju suda u gradu Reggio Calabria.

"Novac od prodaje je trebalo da finansira Islamsku državu i njene terorističke aktivnosti u cijelom svijetu. Dio novca bio bi iskorišten za pomaganje ektremista u Libiji, Siriji i Iraku", rekao je lokalni tužitelj Federico Cafiero de Raho.

Detalji o tome kako je pošiljka otkrivena i koja je bila njena finalna destinacija nisu otkriveni. Slične pošiljke ranije su konfiskovane u Grčkoj i luci u Đenovi.