Svijet
3

U iračkim gradovima vlada haos: Odjekuju zvuci bombi i snajpera umjesto ezana

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Zbog sukoba koji već nekoliko sedmica traju diljem Iraka, mjesto Celavle u Diyali svakodnevno napušta na stotine stanovnika koji se sele u druge gradove i u kurdsku regiju na sjeveru zemlje.

Naime, u iračkom gradu Celavle već tri sedmice se vode ulični sukobi između jedinica Pešmerge, odnosno vojske Kurdske regionalne vlade sa sjedištem u Erbilu, glavnom gradu Autonomne pokrajine, i naoružanih grupa koje predvodi militanti Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

U jedinicama IDIL-a djeluje veliki broj snajperista što znatno otežava kretanje Pešmerga na tom području.

Grad su, uglavnom, napustili kurdi i šiiti, a ostali su samo suniti. Također, grad je ostalo bez napajanja električnom energijom dok javne institucije ne rade.

Zvaničnik Celavlea Enver Huseyin, koji je izbjegao u grad Hanekin, za AA ističe da Celavle, u kojem je ranije stanovalo 81 hiljada građana, svaki dan napusti oko hiljadu osoba.

Napominje kako u samom gradu ima mnogo militanata IDIL-a dodajući kako je potrebno poslati više pripadnika jedinica Pešmerga u taj dio zemlje.

Ističe da su mnogi stanovnici napustili svoje domove i izbjegli u druge gradove zbog nesigurnosti i haosa koji već nekoliko sedmica vlada u tom djelu zemlje.

Iračanin Seyit Ferhan kaže da je napustio rodni grad zbog straha od bombaških napada, ali i zbog sve većih sukoba koji se vode u samom gradu.

"Iako je ramazan u gradu se više čuju zvuci granata i bombi nego ezana. Nema struje ni vode. Nismo više mogli ostati tamo. Mislim da niko neće ostati u tom gradu", ispričao je Ferhan.

Još jedan žitelj tog mjesta Ahmet Saadi ističe kako više nije mogao živjeti u tom gradu niti na prikladan način provesti sveti muslimanski mjesec ramazan.

"U velikom strahu smo išli u džamiju da se molimo. Mislim da smo postupili dobro što smo napustili grad", rekao je ovaj Iračanin.

Ipak, postoje i stanovnici u tom gradu koji nemaju gdje otići te ostaju u svojim domovima. Jedan od njih je i Muhammet Salih koji je zajedno sa djecom ostao u gradu Celavle.

"Nemamo gdje otići i zato sam odlučio da ostanem sa djecom u kući i samo se molimo da ovaj rat što prije prestane", kazao je on dodajući kako nijedan rat nikome nije donio dobro.

Inače, sukobi na sjeveru Iraka ne jenjavaju. Iračke snage sigurnosti na sjeveru zemlje vode žestoke sukobe sa militantima Islamske države Irak i Levant (IDIL).