|

U Francuskoj velika potraga za ubicom Jevreja

U Francuskoj velika potraga za ubicom Jevreja
0
S
SRNA
20.3.2012. u 08:23
21
komentara
0

dijeljenja
U Francuskoj velika potraga za ubicom Jevreja Mjesto zločina (Foto: AFP)
U Francuskoj je pokrenuta najveća potraga u modernoj historiji te zemlje nakon što su četiri osobe ubijene u jevrejskoj školi u gradu Toulouseu.
U školi "Ozar Hatorah" u Toulouseu ubijeni su nastavnik i troje djece, dok je tinejdžer teže povrijeđen. Ubijen je Jonathan Sandler (30) rabin i vjeroučitelj i njegova dva sina, koji su imali tri i šest godina. Četvrta ubijena osoba je sedmogodišnja Miryam Monsonégo.

Izraelsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su svi ubijeni imali dvojno francusko i izraelsko državljanstvo, te da će biti sahranjeni u Izraelu.

Policija je povezala ovaj napad sa još dva oružana incidenta tokom prošle sedmice u kojima su ubijena tri vojnika sjevernoafričkog ili karipskog porijekla. Vojnici su ubijeni u Toulouseu i obližnjem Montaubanu.

Izvori bliski istrazi navode da je isti pištolj i isti ukradeni skuter upotrebljen u sva tri napada. Skuter, crna "Yamaha", ukradena je u Toulouseu pet dana prije oružanog incidenta.

Policijski izvori navode da su kamere za nadzor na školi snimile registarske tablice motora.

Ožalošćeni su se sinoć okupili ispred škole u Toulouseu dok je nekoliko hiljada ljudi marširalo ulicama Pariza u znak sjećanja na žrtve. Sve škole u Francuskoj minutom ćutanja odat će danas u 11.00 sati počast žrtvama.

Policijska istraga usmjerena je na dva moguća motiva, islamizam ili krajnju desnicu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je otputovao u Toulouse nakon napada, opisao je ubistva kao "nacionalnu tragediju". Prema njegovim riječima, jedna osoba izvela je sva tri napada i da je očigledan "antisemitski motiv".

On je naglasio da će obezbjeđenje biti postavljen ispred svih vjerskih škola, te svih jevrejskih i muslimanskih vjerskih zdanja. Sarkozy je, takođe na jugozapadu Francuske stepen pripravnosti za prijetnju od terorizma podigao na najviši nivo.

Britanski BBC navodi da u Francuskoj od početka osamdesetih prošlog vijeka nije bilo sličnih smrtonosnih napada na jevrejske mete, ali i tada djeca nisu bile mete.

Svi kandidati na francuskim predsjedničkim izborima suspendovali su kampanje zbog ubistava. Sarkozy je najavio da je njegova kampanja suspendovana bar do sutra uveče, kada će prisustvovati sahrani vojnika.

Uz Sarkozyja, Toulouse je posjetio i kandidat Socijalista Francois Hollande. Kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen pozvala je vlasti da učine sve što je moguće kao bi spriječili novi sličan napad.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon najsnažnije je osudio napad.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je "gnusnim ubistvom Jevreja, među kojima su i mala djeca" ističući da se ne može odbaciti antisemtiski motiv.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...