Svijet
70

U Evropi Brexit, u SAD-u Texit: Teksaški nacionalisti traže referendum o nezavisnosti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dok je uspješnost Brexita iznenadio mnoge u Evropskoj uniji, pa čak i nemali broj svojih zagovarača, sa druge strane okeana postoji velika zainteresovanost za kopiranje scenarija otcjepljenja.

Teksaški nacionalistički pokret (TNM) je organizacija koja iza sebe ima više od 260.000 sljedbenika, a njen predsjednik Daniel Miller smatra da će se Texit - izlazak Texasa iz Sjedinjenih Američkih Država – najvjerovatnije desiti za dvije godine.

"Brexit otvara vrata dijalogu o Texitu na čijem će koncu građani odlučiti svoju sudbinu", rekao je Miller koji zajedno sa svojim istomišljenicima od državnog guvernera Grega Abbotta traži dopuštanje održavanja referenduma o nezavisnom Texasu.

Svoju šansu TNM vidi za dvije godine, odnosno u vrijeme općih izbora u SAD-u, kada će pokušati progurati ideju o napuštanju unije sa 49 država Sjeverne Amerike.

Republika Texas pridružila se SAD-u 1845. godine nakon devetogodišnje samostalnosti koja je uslijedila otcjepljenjem od tadašnjeg Meksika. Ukoliko bi se otjepljenje ponovilo, Miller smatra da bi zahvaljujući svojoj ekonomiji, Texas mogao biti jedna od 10 najrazvijenijih zemalja svijeta.

Slični pokreti za nezavisnost postoje i u drugim državama kao što je California. S druge strane, Ustav SAD-a ne poznaje mogućnost osamostaljenja svojih saveznih članica.