Svijet
8

Škotska ne odustaje od nezavisnosti: Ukoliko UK izađe iz EU, zemlji prijeti raspad

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Kada je Škotska prije nešto manje od dvije godine glasala o tome da li želi napustiti stoljetni politički brak sa Engleskom i Velsom, nacionalisti su smatrali kako je riječ o prilici koju trenutne generacije više neće imati.

Ali sljedećeg mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo će ponovo izaći na referendum čiji će rezultat utjecati na raspoloženje Škota. Naime, 23. juna građani će glasati o tome da li žele napustiti Evropsku uniju, pitanje na koje će većina Škota odgovoriti sa "ne".

I tu leži problem – ukoliko engleski euroskeptični glasovi nadjačaju škotski proevropski glas mnogi smatraju da će to otvoriti vrata novoj šansi za izdvajanje Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva, piše The Washington Post.

"Izdvajanje Škotske iz Evropske unije mimo naše volje doprinijet će značajnoj promjeni okolnosti", rekao je Alex Salmond koji je vodio kampanju za nezavisnost Škotske u septembru 2014. godine. Danas on predstavlja svoju zemlju u Britasnkom parlamentu.

U scenariju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, tvrdi Salmond, Škotska će organizovati novi referendum u roku od dvije godine, a ovoga puta odgovor za nezavisnost mogao bi biti "ne".