Mexico City
7

FOTO / U eksploziji u sjedištu naftne kompanije najmanje 25 mrtvih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 25 osoba je poginulo, a još oko 100 je povrijeđeno u eksploziji u glavnom sjedištu meksičke državne naftne kompanije Pemex, koje se nalazi u Mexico Cityju. Spasilačke službe uz pomoć pasa u ruševinama traže preživjele. Istraga o uzroku eksplozije je u toku.

U Pemexovom sjedištu, koje ima 54 sprata, rade stotine ljudi.

Miguel Angel Osorio Chong, ministar unutrašnjih poslova Meksika, je rekao da je smrtno stradalo najmanje 25 osoba. U eksploziji je povrijeđeno blizustotinu osoba, još nije poznato koliko ljudi se nalazi zatrpano u ruševinama. Prema nekim izvještajima, trenutno je zatrpano više od 30 osoba, prenosi BBC.

Policija je zatvorila ulice oko sjedišta koje se nalazi u prometnom trgovačkom centru grada.

Foto: AFP
Foto: AFP
Iz Pemexa je rečeno da se trenutno istražuju mogući uzroci eksplozije, ali još nije data nikakva oficijelna izjava ili objašnjenje.

"Zgrada se počela tresti, nestalo je struje, a onda su odjednom svuda letjele krhotine. Kolege su nam pomogle da izađemo iz zgrade. Razgovarali smo, a onda se iznenada čula eksplozija i vidio se bijeli dim", rekao je Cristian Obele, jedan od zaposlenika u Pemexovom sjedištu.

Predsjednik Meksika Erique Pena Nieto je također došao na mjesto nesreće.

Foto: AFP
Foto: AFP
"Žao mi je zbog smrti radnika Pemexa. Moje iskreno saučešće svim porodicama žrtava. Trenutno nam je prioritet da pomognemo povrijeđenim", kazao je Nieto.

Nekoliko sati prije eksplozije Pemex je na Twitteru objavio da imaju problema sa električnom energijom u sjedištu kompanije.