Meksiko
0

Potraga za nestalima nakon eksplozije u završnoj fazi

Klix.ba
Potraga za nestalima nakon eksplozije u sjedištu državne naftne kompanije Pemex u Meksiko Cityju ulazi u posljednju i najopasniju fazu, jer postoji veliki rizik da će se cijela struktura srušiti dok spasioci pretražuju posljednja dva od 39 sektora oštećenih eksplozijom.

Vlasti kažu da još nije utvrđen uzrok eksplozije u kojoj su život izgubile 33 osobe i u kojoj je povrijeđena 121 osoba, ali da još ništa nije isključeno.

U međuvremenu je predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto proglasio trodnevnu žalost i izrazio saučešće porodicama poginulih, prenosi BBC.

Tokom noći su stotine spasilaca uz pomoć pasa pretraživale zgradu za ljudima za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

Državni tužilac Jesus Murillo Karam je rekao da iako je posljednja preživjela osoba pronađena u petak u 12:00 po lokalnom vremenu, radovi na spašavanju će biti nastavljeni dok se cijelo područje ne očisti.

"Mi nećemo stati. Timovi se sada nalaze u najopasnijem dijelu zgrade", kazao je Karam.

Karam je također rekao da će istraga oko uzroka eksplozije biti potpuno transparentna. Vlada je odlučna u tome da pronađe stvarni uzrok eksplozije.

Na sceni trenutno radi veliki broj ekspertnih timova iz vladinih, vojnih, univerzitetskih i međunarodnih institucija.

Eksplozija u zgradi se desila tokom promjene smjena, zbog čega se u zgradi nalazio mnogo veći broj ljudi nego inače.