Svijet
50

U Čečeniji posteri podrške: Dzhokhar Tsarnaev nije kriv, pomozite mu!

Klix.ba
Poster podrške u glavnom gradu Čečenije
Poster podrške u glavnom gradu Čečenije
Grozny, glavni grad Čečenije, oblijepljen je posterima podrške Dzhokharu Tsarnaevu, 19-godišnjem Čečenu koji je osumnjičen za teroristički napada na Bostonski maraton u kojem su poginule tri, a ranjeno preko 260 osoba.

"Dzhokhar Tsarnaev nije kriv", piše na jednom od postera na kojem se osim 19-godišnjaka nalazi i njegova majka Zubeidat.

Osim dvije fotografije, na posteru se nalazi i detalji o finansijskoj pomoći porodici Tsarnaev. Građani Groznog kažu da su posteri oblijepljeni s ciljem da se neko obogati na cijelom slučaju napada na Bostonski maraton.

"Dzhokhar Tsarnaev, 19-godišnji mladić optužen je za teroristički napad u Bostonu. Međutim, mnogi ljudi znaju da su ove optužbe neosnovane jer nemaju nikakvih dokaza protiv njega. Trenutno, Dzhokhar se nalazi u bolnici sa veoma teškim povredama i treba našu finansijsku i pravnu pomoć. Dzhokharovi roditelji mole za vašu pomoć kako ne bi izgubili i drugog sina. U ime Svemogućeg, nemojte se oglušiti na ovaj poziv", piše između ostalog na posteru na kojem se nalaze i podaci za uplate preko Qiwi Walleta, ruskog programa za online plaćanje.

Dzhokharov stariji brat Tamerlan ubijen je tokom razmjene vatre sa policijom tri dana nakon napada na Bostonski maraton.

Posteri podrške osvanuli su i u Bishkeku, glavnom gradu Kirgistana gdje je porodica Tsarnaev živjela nekoliko godina. Policija traga za osobama koje stoje iza cijelog projekta podrške Dzhokharu Tsarnaevu.