Svijet
5

Porodica Tsarnaev: Dzhokhare, predaj se, osramotili ste čečenski narod

SRNA
Opsadno stanje u Bostonu (Foto: AFP)
Opsadno stanje u Bostonu (Foto: AFP)
Stric bombaša iz Bostona, braće Dzhokhara i Tamerlana Tsarnaeva, rekao je da je riječ o gubitnicima koji su osramotili cijeli čečenski narod.

"Oni su osramotili našu porodicu i cijeli čečenski narod", rekao je Ruslan Tsarni novinarima ispred svoje kuće u predgrađu Washingtona.

On je rekao da sada svi povezuju riječ Čečen sa zločinom, pozivajući 19-godišnjeg nećaka Dzhokhara, koji je u bjekstvu, da se preda.

"Predaj se i traži oproštaj od žrtava, ranjenih i od svih ljudi. Prave žrtve su poginuli – dječak, kineska djevojka i jedan 29-godišnjak. Nisam mogao ni zamisliti da će djeca moga brata uraditi tako nešto. Ovo je zločin", rekao je on.

Tsarni, koji nije u kontaktu sa porodicom svoga brata od decembra 2005. godine, rekao je da se radi o čečenskoj porodici muslimana.

Tsarnaev, koji je osumnjičen da je zajedno sa bratom Tamerlanom postavio bombu u blizini cilja Bostonskog maratona od čije eksplozije su poginule tri osobe, a blizu 200 je povrijeđeno, u bjekstvu je i skoro cijeli Boston je blokiran.

Tamerlan (26) je ubijen noćas u sukobu sa policijom.

Na pitanje novinara šta misli zašto su njegovi nećaci izveli taj napad on je rekao "zato što su nesposobni gubitnici".

"Religija i islam nemaju nikakve veze", rekao je on, dodajući da su braća vjerovatno dobila radikalne ideje od nekoga izvan porodice.

Američka mreža NBC objavila je da je Dzhokhara (19), rođen u Kirgiziji, dobio je američko državljanstvo 11. septembra 2012. godine.

Iako policija još nije sigurna u vezi sa motivom napada analizira se moguća veza između braće i terorističke grupe Unija islamskog džihada centralne Azije, navodi NBC.