Svijet
0

Dzhokhar Tsarnaev odgovara na pitanja FBI-a o teroristima i neeksplodiranim bombama

Klix.ba
Dzhokhar Tsarnaev
Dzhokhar Tsarnaev
Osumnjičeni za bombaški napad u Bostonu, Dzhokhar Tsarnaev, budan je i pismeno odgovara na pitanja FBI-a o ostalim članovima terorističke grupe i neeksplodiranim bombama, saopćio je ABC News.

FBI ispituje devetnaestogodišnjeg Dzhokhara Tsarneva, kojeg se sumnjiči da je pomagao pri izvršenju terorističkog napada tokom Bostonskog maratona u kojem je poginulo troje, a povrijeđeno 180 ljudi. Podsjetimo, dvije bombe su eksplodirale u blizini ciljne ravnine maratona prošlog ponedjeljka.

U nedjelju ujutro je FBI saopćio da je Tsarnaev u teškom stanju i da se nalazi u bolnici Beth Israel Deaconess Medical Center, kao i da je pod sedativima i ne može govoriti, a na pitanja FBI-a o ostalim članovima terorističke grupe, kao i o neeksplodiranim bombama, odgovara pismeno.

Tsarnaev je u bolnicu dovezen ambulantnim vozilom nakon što je uhapšen u Watertownu u Massachusettsu. On je savladan nakon dugotrajnog bijega i razmjene vatre s policijom. Pronađen je u čamcu koji je bio prekriven ceradom, a navodno je ranjen u nogu i vrat.

Njegov 26-godišnji brat, Tamerlan, koji je bio drugi osumnjičeni, ubijen je tokom razmjene vatre s policijom u Watertownu. Dzhokhar je pobjegao pješice, zbog čega je blokiran cijeli grad, a policija je redom pretraživala svaki stambeni objekt.

Nekoliko sati nakon što je policija zatražila pomoć građana u identifikaciji napadača. braća Tsarnaev su ubila jednog policajca, a drugog ranila. Tokom bijega od policije su aktivirali različite eksplozivne naprave.

Motiv napada na učesnike i posmatrače Bostonskog maratona još uvijek nije otkriven.