Svijet
122

Uhvaćen bombaš iz Bostona, krio se pod ceradom u čamcu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka policija uhapsila je u petak navečer 19-godišnjeg Dzhokhara Tsarnaeva osumnjičenog za bombaški napad tokom maratona u Bostonu, kada su poginule tri osobe i 150 ranjeno.

Ovime je okončan lov u glavnom gradu Massachusettsa, javio je CNN.

Šef policije Ed Davis izjavio je na pres-konferenciji da je uhapšen Dzhokhar Tsarnaev, koji je pobjegao tokom oružanog sukoba s policijom, kada je ubijen njegov brat Tamerlan (26), prvi osumnjičeni za bombaški napad.

Davis je također rekao da je mlađi Tsarnaev "u ozbiljnom stanju primljen u obližnju bolnicu".

Bostonska policija je postavila poruku o hapšenju i na Twitteru: "Uhvaćen!!! Lov je gotov. Potraga je okončana. Teror je završen. Pravda je pobijedila. Osumnjičeni je u pritvoru".

Dzhokhar Tsarnaev uhapšen je manje od nedjelju dana nakon što su dvije bombe eksplodirale blizu tokom Bostonskom maratona. Napad, u kome je među troje poginulih bio i osmogodišnji dječak, šokirao je svjetsku javnost.

Mlađi Tsarnaev se krio u čamcu u jednom dvorištu u Watertownu, predgrađu Bostona, gdje je i opkoljen i uhvaćen. Novinari CNN-a, koji su bili blizu te lokacije, navode da su čuli više od 20 pucnjeva, ali im nije poznato da li je pucala policija ili osumnjičeni. Također su se čule i manje eksplozije, naveo je CNN.

"Policiju je pozvao stanar koji je primijetio krv u dvorištu u kome se krio", rekao je šef bostonske policije. "Čovjek je podigao ceradu i ugledao čovjeka prekrivenog krvlju", naveo je Davis.

Taj stanar je potom pozvao policiju i došlo je do sukoba.

"Bilo je razmjene vatre, ne znam da li je osumnjičeni tada pogođen", rekao je Davis.

Policija je potom pozvala mladića na predaju, što je Dzhokhar prvo odbio.

Bostonska policija je navela da je iskoristila robota da skine ceradu sa čitavog čamca, te da su osumnjičenog posmatrali termalnom kamerom iz helikoptera.

"Izgubio je mnogo krvi, vjerovatno je bio pogođen prethodne noći", rekao je David Prokopio iz masačusetske državne policije.

Mlađi Tsarnaev je uhvaćen nakon što je policija prišla bliže čamcu.

Masovna potjera je počela kasno navečer u četvrtak, nekoliko sati nakon što je Federalni istražni biro objavio fotografije dvojice osumnjičenih. Policija je navela da je zaplijenjena "značajna količina improvizovanih eksplozivnih naprava" s mjesta pucnjave.

Ovome je prethodila burna noć tokom koje su braća, kako navode vlasti, ubila jednog policajca, ukrala automobil i potom bacala eksploziv na progonioce. Nakon što su ubili policajca, braća su se odvezla i uz prijetnju oružjem kidnapovali jednog vozača u dijelu Bostona, Cambridgeu. Vozaču su rekli da su oni bombaši s maratona.

Dok su bili na benzinskoj pumpi vozač je uspio da pobjegne i pozove policiju, koja je pratila vozilo uz pomoć GPS-a. Tako su stigli do Watertowna, goneći osumnjičene koji su na njih bacali eksplozivne naprave. Na kraju je Tamerlan izašao iz automobila, policija je pucala i ubila ga, dok ga je Dzhokhar "pregazio i pobjegao", naveo je izvor CNN-a.

Tamerlan je na sebi imao eksploziv kada je umro, rekao je za CNN izvor blizak istrazi. Tokom pucnjave povrijeđeno je 16 policajaca.