Evropska komisija
21

U Briselu donatorska konferencija za razvoj vakcine, plan je prikupiti 7,5 milijardi eura

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija danas organizira virtualnu donatorsku konferenciju na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj vakcine protiv koronavirusa, ali i za liječenje bolesti koju uzrokuje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen domaćin je ovog virtualnog sastanka donatora iz Brisela, a sve počinje u 15 sati po srednjoevropskom vremenu.

Očekuje se da će se na događaju prikupiti najmanje 7,5 milijardi eura. Sredstva će se uglavnom dodjeljivati međunarodnim zdravstvenim organizacijama i istraživačkim mrežama.

Na konferenciji među ostalima sudjeluju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Najavljeno je da će se prikupljena sredstva udružit s resursima širom svijeta kako bi se što brže razvila vakcina i efikasno liječenje, koji bi trebali svima biti dostupni po pristupačnim cijenama.

Angela Merkel je tokom vikenda obećala značajno finansijsko sudjelovanje Njemačke, a dpa predviđa da bi se radilo o stotinama miliona eura.