Svijet
6

U Azerbejdžanu uhapšena novinarka Radija Slobodna Evropa

FENA
Kadidža Ismailova
Kadidža Ismailova
Novinarka Radija Slobodna Evropa (RSE) Kadidža Ismailova, koja je pisala o korupciji i kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu, uhapšena je danas u Bakuu, po optužbi da je svojim postupcima navela jednog čovjeka na samoubistvo.

Sud u Bakuu naložio je da Ismailova ostane iza rešetaka do suđenja po optužbi, za koju je zaprijećena zatvorska kazna do sedam godina, prenio je AP.

"Hapšenje i pritvaranje Kadidže Ismailove najnoviji je pokušaj u dvogodišnjoj kampanji da se ućutka novinarka koja je istraživala korupciju u vladi i kršenje ljudskih prava u Azerbejdžanu", izjavio je glavni urednik RSE Nenad Pejić.

Ismailova je i ranije bila meta zbog svog izvještavanja, prenio je AP.

Godine 2012., poslije serije članaka o ulozi vladajuće porodice u unosnim građevinskim projektima, dobila je pismo upozorenja da bi njena reputacija mogla da bude ugrožena, nakon čega je privatni videosnimak, na kome su ona i njen momak, osvanuo na internetu.

Azerbejdžanska vlada je u četvrtak objavila duži dopis u kome se kritikuje "kolonijalizam" Sjedinjenih Američkih Država i optužuju novinari lokalnog servisa RSE da rade na promovisanju stranih interesa u zemlji, prenijela je agencija Tanjug.

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf odbila je da komentariše ovaj specifičan slučaj, ali je u petak rekla da su SAD "duboko zabrinute zbog ograničavanja aktivnosti civilnog društva, uključujući novinara u Azerbejdžanu".

Mnogi aktivisti i nezavisni novinari su zatvarani otkako je Azerbejdžan stekao nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991., uključujući dvojicu boraca za ljudska prava u augustu.