Završne riječi na sudu
1

Tužilac: Medunjanin je bio spreman da ubija

SRNA
Adis Medunjanin
Adis Medunjanin
Američki državljanin rođen u BiH Adis Medunjanin, optužen da je planirao teroristički napad u metrou u New Yorku, bio je spreman i voljan da se žrtvuje da bi ubio po komandi Al-Qaide, rečeno je tokom završne riječi tužilaca pred okružnim sudom u Brooklynu.

Pomoćnik državnog tužioca Berit Berger istakao je da je 28-godišnji Adis Medunjanin "bio spreman da se omota eksplozivom, uđe u njujoršku podzemnu željeznicu i raznese sve oko sebe".

   Medunjanin je optužen da je bio treći član grupe koja je planirala bombaške napade u podzemnoj željeznici 2009. godine. Njegovi drugovi iz srednje škole, Zarein Ahmedzaj (27) i Nadžibulah Zazi (27), priznali su krivicu i izjavili da su planirali napade.

   Porota će u ponedjeljak početi razmatranje o tome treba li da osudi Medunjanina po devet tačaka optužnice, uključujući pružanje materijalne podrške i obuku u kampu Al-Qaide, planiranje koordinisanih samoubilačkih napada na podzemnu željeznicu 2009. i namjerno izazvanu nesreću automobilom na autoputu, u posljednjem pokušaju da izvede svoju samoubilačku misiju u januaru 2010.

   Ako ga sud proglasi krivim, Medunjanin se suočava sa doživotnom kaznom zatvora. Sudija je dozvolio porotnicima da ostanu anonimni radi njihove bezbjednosti.

   Medunjaninov advokat Robert Gottlieb priznao je u završnoj riječi da je Medunjanin putovao u Pakistan 2008. u pokušaju da se pridruži talibanima i da je želio osvetu za navodne zločine protiv muslimana.

   Međutim, iako je Medunjanin bio pod utjecajem propagande Al-Qaide - on nikad nije namjeravao da provede plan svojih prijatelja, rekao je Gottlieb porotnicima.
    "Adisova namjera bila je da se bori i zaštiti muslimane. To je bio njegov prvobitni plan i namjera", tvrdi  Gottlieb.

   Prošle sedmice, porotnici su čuli svjedočenje Ahmedzaja, američkog državljanina rođenog u Afganistanu, koji je rekao da su tri prijatelja u lokalnoj džamiji u Queensu položila zakletvu da će otputovati  u Afganistan kako bi proveli "nasilni džihad".

    Oni su govorili  o putovanju sa Medunjaninom u Pakistan u augustu 2008, gdje su se sreli sa čovjekom Al-Qaide zaduženim za regrutaciju koji ih je odveo u kamp u Vaziristan, region na sjeverozapadu Pakistana.

   Operativci Al-Qaide ubijedili su ih da svoju misiju džihada u Afganistanu zamijene "operacijom mučenika" u New Yorku, odnosno napadom na odabrane mete u cilju nanošenja maksimalne ekonomske štete. Prema svjedočenju Zazija i Ahmedzaja, oni su u kampu za obuku učili o različitim vrstama oružja.

   U svojoj završnoj riječi Gottlieb je izrazio sumnju i postavio pitanje da li je obuka ove trojice bila ozbiljna ili samo pokušaj operativaca Al-Qaide da ih impresioniraju.

   Međutim, Medunjanin je bio uporan da izvede napad do 10. septembra, ali su Zazi i Ahmedzaj, sumnjajući da su pod prismotrom policije, rekli da se povlače, rekli su tužioci.
   Sa Zazijem u zatvoru i  federalnim agentima koji su mu bili na tragu Medunjanin je pokušao da izvede posljednju samoubilačku misiju 7. januara, nekoliko sati nakon što je FBI pretresao njegovu kuću.

   Nekoliko sekundi prije nego što je udario autom na autoputu Whitestone Expressway, on je pozvao 911 i uzvikivao "Volimo smrt", što je fraza koju uzvikuju bombaši samoubice Al-Qaide nekoliko trenutaka pred smrt.