{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Medunjanin kriv za pokušaj terorističkog napada u New Yorku

S
2.5.2012. u 09:00
1
86
Medunjanin kriv za pokušaj terorističkog napada u New Yorku
1
Medunjanin kriv za pokušaj terorističkog napada u New Yorku
Adis Medunjanin
Porota saveznog suda proglasila je sinoć krivim američkog državljanina porijeklom iz BiH Adisa Medunjanina za pokušaj aktiviranja bombi u sistemu podzemne željeznice u New Yorku 2009. godine u ime Al Qaide. Medunjanin se suočava sa kaznom doživotne robije prilikom izricanja presude 7. septembra.
Porota ga je proglasila krivim prema devet tačaka za terorizam, uključujući planiranje ubistava američkih vojnika u Afganistanu i udruživanje sa Al Qaidom.

Advokati optuženog izjavili su sudu da se on povukao iz zavjere za aktiviranje bombi. Međutim, priznali su da je Medunjanin putovao u Pakistan da bi se pridružio talibanima, ali da nije imao namjeru da izazove smrt i razaranje u New Yorku.

Američko tužilaštvo saopštilo je da su Medunjanin i ostala dvojica optuženih Najibullah Zazi i Zarein Ahmedzay obučavani u kampu Al Qaide, gdje je od njih zatraženo da izvedu samoubilački napad u SAD.

Među ostalim metama napada, koje su razmatrali Medunjanin i ostali, jesu berza u New Yorku željeznička stanica "Grand Central" i "Times Square".

Ostala dvojica optuženih su već priznali krivicu i sarađuju sa vladom i očekuju izricanje presude.

Zazi, za kojeg se vjeruje da je glavni planer, rekao poroti da je nabavio sredstva za proizvodnju bombi.

"Ukoliko je napad usmjeren protiv SAD, onda je moralan", rekao je Zazi.

Prema njegovim riječima, grupu je obučavala Al Qaida u Pakistanu 2008. i 2009. godine i da se potom vratila u SAD sa instrukcijama za napad.

Američke vlasti smatraju ovaj plan za napad najozbiljnijim pokušajem Al Qaide da atakuje na američko tlo nakon terorističkih napada u septembru 2001. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: