Francuska
0

Tužba protiv Sarkozyja za zločin protiv čovječnosti

SRNA
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Dva poznata francuska advokata, bivši francuski ministar inostranih poslova Roland Dumas i Jacques Verges, najavili su u Tripoliju da će podnijeti tužbu protiv francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja za zločine protiv čovječnosti u Libiji.

Portparol libijske vlade Ibrahim Boukhzam saopštio je sinoć, na konferenciji za novinare u Tripoliju, da su dvojica advokata odlučila da podnesu tužbu u ime porodice "žrtava bombardovanja NATO protiv francuskog predsjednika, čija je zemlja predvodila operaciju međunarodne koalicije u Libiji.

Roland Dumas je saopštio da je "zapanjujuće konstatovati da je ova misija NATO-a usmjerena na zaštitu civila". On je dodao da je to brutalna agresija na jednu suverenu državu i potvrdio da je spreman da brani pukovnika Moamera Gadafija u slučaju da mu bude suđeno pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Opisujući zemlje Atlantskog saveza kao "ubice", Verges je kritikovao "Francusku državu koju predvode  razbojnici i ubice".

 "Mi ćemo razbiti zid tišine", rekao je.

Nakon dvodnevne posjete Libiji, dvojica advokata su izjavila da će pokrenuti sudski postupak za podnošenje tužbe, čim se danas vrate u Pariz.