Svijet
0

Gadafi spreman otići ako bude imao imunitet

FENA
Moamer Gadafi (Foto: Reuters)
Moamer Gadafi (Foto: Reuters)
Libijski lider Moamer Gadafi spreman je napustiti vlast pod uslovom da on i njegova porodica imaju imunitet od krivičnog gonjenja, piše arapski dnevnik Ashark al-Avsat, pozivajući se na izvor blizak Gadafiju.

List navodi da se Gadafijev sin Saif al-Islam nalazi na čelu radne grupe zvaničnika libijske vlade koji pokušavaju pronaći rješenje za libijsku krizu koje bi predstavljalo dostojanstven odlazak njegovog oca s vlasti.

Iako u javnosti Gadafi i njegovi saradnici odbacuju ideju o ostavci, postoje nezvanični kanali komunikacije putem kojih se o tome raspravlja, piše list i navodi da u samoj porodici libijskog lidera i među njegovim najbližim saradnicima ne postoji saglasnost oko toga treba li se on nastaviti boriti ili je došlo vrijeme da se povuče.

U međuvremenu, dva poznata francuska advokata Roland Dumas (88) i Jacques Verges (86) najavili su da će tužiti francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u okviru kampanje pod vodstvom NATO-a u Libiji.

Dumas je nekadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, koji je bio advokat bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, dok je Verges, prozvan "đavolji advokat", zastupao neke od najzloglasnijih ličnosti, poput naciste Klausa Barbieja, vođe Crvenih Kmera Kie Sampana i venecuelanskog teroristu Carlosa zvanog Šakal.

Verges je bio i savjetnik odbrane Slobodana Miloševića. Dumas i Verges su tužbu protiv Sarkozyja najavili tokom posjete Libiji, gdje su došli da bi u ime 13 porodica čiji su rođaci ubijeni u napadima Alijanse pokrenuli postupak protiv NATO-a, a izrazili su spremnost i da, ako bude potrebno, brane i Gadafija pred Međunarodnim krivičnim sudom, javio je AFP.

Početak vojne akcije međunarodnih snaga u Libiji 19. marta najavio je upravo Sarkozy, a provođenje rezolucije UN-a o uvođenju zone zabrane letova u cilju zaštite civila u toj sjevernoafričkoj zemlji započeo je jedan francuski avion.

Prethodnih dana u medijima su se pojavili i navodi da britanska vlada tajno pregovara s vladom u Tripoliju o tome kako da se okonča sukob u Libiji koji traje od sredine februara, ali je britanski Foreign Office demantirao ove tvrdnje, ističući da Britanija ima jasan stav da Gadafi mora otići.

Šef libijske diplomatije Abdelati al-Obeidi nagovijestio je u izjavi za Al-Jazeeru da je razgovarao s britanskim zvaničnicima, ali nije naveo detalje o ovim razgovorima.