Poruka izaslanika
0

Gaddafi spreman otići s vlasti, pitanje je kako

FENA
Izaslanici su poručili da je Moammar Gaddafi spreman otići s vlasti, rekao je u utorak službeni Pariz i potvrdio da NATO pregovara o načinu izlaska iz krize četiri mjeseca od početka zračne intervencije u Libiji, prenose agencije.

"Izaslanici su rekli da je Gaddafi spreman otići, o tome trebamo razgovarati. Nije više pitanje hoće li Gadafi otići, već kako, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, javio je Reuters.

NATO se dosad usredotočio na zračne udare i pomoć pobunjenicima, a kako ni pet mjeseci od izbijanja pobune nema naznaka vojne pobjede nad Gaddafijevim režimom, s više pozornosti traži se političko rješenje.

Posmatrači, međutim, pozivaju na oprez jer nije moguće provjeriti valjanost izaslaničkih poruka.

Gaddafijev premijer Bagdadi al-Mahmudi potvrdio je kontakte, no rekao je da to još nisu "istinski pregovori".

Za dnevni list Le Figaro je rekao da je režim "spreman pregovarati uz uvjete", ali "vođa u pregovorima neće sudjelovati".

Al-Mahmudi je prvi dužnosnik koji otvoreno govori o odlasku libijskog vođe, što Gaddafijev sin Seif al-Islam redovno odbacuje, piše AFP.

"Prijelazno libijsko pobunjeničko vijeće razmatrat će samo ozbiljne incijative o odlasku Gaddafija i njegovih sinova", rekao je glasnogovornik tog tijela Mahmud Shamam.

Na libijskom tlu nastavljaju se sukobi pobunjenika i progaddafijevih snaga. Noću na utorak ubijeno je deset pobunjenika, a 22 su ranjena na zapadu zemlje, javlja AFP.

Francuski parlament treba u utorak odobriti nastavak rata u Libiji gdje su hiljade stanovnika, po uzoru na revolucije u Egiptu i Tunisu ustale protiv Gaddavijeve vladavine u februaru, a vlasti odgovorile silom te su hiljade osoba ubijene.

U martu je NATO počeo zračne napade u odbranu civila, ali ni napadi ni sankcije ni prebjezi visokih dužnosnika nisu slomili Gaddafijev režim i njegovu vojsku.